april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Geurverspreiders, we staan pas aan het begin

geurverspreiders in huis

geurverspreiders in huis

Geurverspreiders door de eeuwen

Geurverspreiders worden al eeuwenlang ingezet.
Oorspronkelijk in het verre oosten met bloemblaadjes in een bak water, of geurige oliën die werden gebrand, tot wierookstokjes in de 60’er en 70’er jaren.
Tegenwoordig gaat het een stuk subtieler en zijn het professionele systemen die worden ingezet.

Waarom zou ik een geurverspreider kopen?

Als je je huis schoon houdt, en regelmatig de ramen en deuren openzet, is het toch niet nodig om een geurverspreider te kopen? Natuurlijk heb je wel een luchtverfrisser op het toilet, dat is logisch, maar voor de rest is het schoon en ruikt het toch fris?
Toch kopen steeds meer mensen geurverspreiders, in allerlei vormen. De aloude wierook en potpourri, een spuitbus, gel of een verstuiver, allemaal geurverspreiders die we kopen voor in huis.

Elke variant heeft voor- en nadelen. Wierook brandt op, en is vaak na een dag verdwenen, ook potpourri blijft over het algemeen niet lang hangen. Een spuitbus moet je handmatig doen, maar dat betekent ook dat je niets verbruikt als je er niet bent.
Een verstuiver gaat op batterijen, en meestal zo’n 3 tot 4 weken mee. De nevel wordt door veel mensen als irritant ervaren.
En de gel wordt neergezet en vaak hierna vergeten, tot de gel is opgedroogd.

Het maakt niet uit welke je kiest, alle varianten hebben als grootste nadeel dat je slechts één geur hebt, tot deze op is en je hem kan vervangen door een andere.

geurverspreiders
geurverspreiders

Professionele varianten

Sommige winkels gebruiken een andere geur per sectie. Bijvoorbeeld een graslucht in de sportafdeling, een koffie geur in de cafetaria en een zomerse geur in de reisafdeling.
Al deze geuren zijn bedoeld om ons lekkerder te laten voelen en onze stemming te beïnvloeden, zodat we langer rond blijven hangen, en ook meer kopen.
Sommige winkels stemmen de geuren af op het jaargetijde, lichte geuren en kruidige geuren wisselen zich daar af.
Er zijn bakkers die ’s ochtends een wat zoutige geur verspreiden om de verkoop van brood te vergroten, en ’s middags een zoetige geur, zodat koek en taart meer wordt verkocht.

De toekomst in huis

Er zijn systemen beschikbaar waarbij je meerdere geuren kan afwisselen. Eén van de meest vooruitstrevende systemen werkt met verdamping en heeft 4 houders.
Dit systeem, wat is aangesloten op je netwerk via wifi, kan je zelf programmeren via een app. Zo kan je kiezen voor de standaard voorgedefinieerde geuren, of je maakt je eigen geur.
Ook heb je de mogelijkheid het systeem te programmeren. Bijvoorbeeld een opwekkende geur een half uur voor je opstaat en een ontspannende geur voor je naar bed gaat.
Hoewel de prijs van dit systeem natuurlijk hoger is dan de simpele luchtverspreiders zoals de spuitbussen en gels, heeft dit systeem veel meer mogelijkheden.
Uiteindelijk levert dit een beter effect op, en een veel comfortabeler huis.