juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat zijn de goedkoopste kozijnen?


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/pftt376251/domains/atmyhome.nl/public_html/wp-content/themes/newsium/inc/hooks/hook-single-header.php on line 71

Je hebt een paar maanden geleden een nieuwe woning gekocht. De woning was toen nog niet perfect en dat is ze nog steeds niet, want er was niet voldoende budget aanwezig om de houten kozijnen met enkelglas te vervangen. Je hebt het advies gekregen om alleen het glas te laten vervangen, maar voor deze goedkopere oplossing heb je uiteindelijk niet gekozen, omdat de bestaande kozijnen hiervoor simpelweg niet geschikt zijn. Nu ben je een paar maanden verder en stel je jezelf de volgende vraag: wat zijn de goedkoopste kozijnen?

De aanschafkosten

Het antwoord op de vraag bestaat uit drie delen, namelijk welk materiaal kost het minst, welk materiaal vergt het minste onderhoud en welk materiaal zorgt voor de grootste besparing op de energierekening.

Je kunt kiezen tussen drie materialen, dat zijn aluminium, hout en kunststof. Uit verschillende onderzoeken en diverse offertes blijkt dat je voor een aluminium kozijn het meest moet betalen. In de middenmoot vind je de houten kozijnen en het minst kosten de kozijnen van kunststof. Voor een kunststof kozijn hoeft 15 procent minder te worden betaald, dan voor een houten kozijn en het verschil met een aluminium kozijn is een slordige 20 procent. Op een hele gevelrenovatie kan dit duizenden euro’s schelen.

De onderhoudskosten

Niettemin moet niet alleen gekeken worden naar de aanschafkosten, maar ook naar de onderhoudskosten. Op basis van het onderhoud zou je moeten kiezen voor aluminium kozijnen, op kleine afstand gevolgd door de kunststof kozijnen. De laatste plaats wordt ingenomen door de houten kozijnen. Ondanks betere verven en behandelmethoden moet hout om de vijf jaar geschilderd worden, waardoor de onderhoudskosten aan hout het vijfvoudige zijn ten opzichte van de andere twee materialen. Hout valt hierdoor definitief af als goedkoopste optie.

De energiebesparing

Als je kijkt naar het isolatievermogen, dan scoort kunststof wederom het beste, staat aluminium op een tweede plaats en hout eindigt nipt derde. De beste kunststof kozijnen met driedubbelglas hebben een U-waarde van 0,65 W/m²K, voor aluminium is deze waarde 0,75 W/m²K en voor hout 0,80 W/m²K. Gelet op de uiteindelijke energiebesparing maakt dit allemaal niet heel veel uit, want alle drie de materialen kunnen top isoleren.

Resumerend, de goedkoopste kozijnen zijn de kozijnen van kunststof, gevolgd door de aluminium kozijnen en houten kozijnen kosten het meeste geld.

  Aanschafkosten Onderhoudskosten Energiebesparing
Aluminium kozijnen 3 1 2
Houten kozijnen 2 3 3
Kunststof kozijnen 1 2 1

Meer kosten

Mocht je op zoek zijn naar de precieze kosten van bijvoorbeeld kunststof kozijnen, ga dan naar Kozijnen-web.nl.