april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Hoe kies je de juiste lamp?


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/pftt376251/domains/atmyhome.nl/public_html/wp-content/themes/newsium/inc/hooks/hook-single-header.php on line 71

De juiste lamp kiezen is voor veel mensen een echte uitdaging. In eerste instantie is het belangrijk om te weten wat voor soort licht je nodig hebt. Ook is het belangrijk om vooraf te bepalen in wat voor ruimte je de lamp wilt plaatsen.
Er zijn in principe vier soorten verlichting:
– Basisverlichting
Basisverlichting is over het algemeen plafondlampen en hanglampen. Het is het eerste licht wat je aan doet als je een ruimte binnenkomt. Deze verlichting komt het beste tot zijn recht op een centrale plaats in de kamer. Basisverlichting kan de ruimte groter doen ogen doordat het licht weerkaatst wordt via de muur en het plafond.
– Taakverlichting
Taakverlichting is licht dat gericht is op één punt. Bij taakverlichting moet je denken aan werkzaamheden zoals lezen, koken etc. Licht tijdens bepaalde werkzaamheden is erg belangrijk om te voorkomen dat je ogen vermoeid worden maar ook werkt het een stuk aangenamer. Veel lampen zijn geschikt voor taakverlichting, maar vloerlampen met een up-light en een leesarm zijn hier uitermate geschikt voor.
– Accentverlichting
Accentverlichting gebruik je eigenlijk meer om een bepaald object te verlichten. Hierbij kun je denken aan een kunstwerk, een kast, schilderij etc. Spots en wandlampen worden vaak gebruikt als accentverlichting. De lampen kun je vaak verstellen in richting en dit maakt het erg praktisch.
– Sfeerverlichting
Sfeerverlichting is zoals de naam als zegt om sfeer te creëren in je woning. Hier kun je denken aan een landelijke tafellamp maar veel andere lampen zijn hier ook geschikt voor. Je moet wel zorgen dat deze lampen wel dimbaar zijn voor het juiste sfeereffect.
Naast het type verlichting is het ook belangrijk dat je de juiste lichtbronnen en lichtintensiteit kiest.
In de woonkamer en in de gang kun je beter voor warm licht gaan. In de woonkamer zou ik gaan voor een lagere lichtintensiteit dan voor in de gang.
In de keuken gebruik je vooral taakverlichting en het fijnste is als dit helder licht is. Zo kun je genoeg zien tijdens het koken. In de woonkamer kan je natuurlijk meer dan één lamp plaatsen. Door middel van het plaatsen van meerdere lampen heb je voor elk moment geschikt licht. Zorg voor een goede hanglamp bij binnenkomst van de ruimte eventueel met een dimmer. Voor in de vroege avond eventueel een tafellampje en voor later in de avond kun je de kamer goed verlichten met een extra wandlamp.