mei 17, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Waarom een futon matras?

futon matras

futon matras

Een futon matras behoort toe tot de groep van traditioneel Japans beddengoed dat verder bestaat uit onder meer beklede quilts en matrassen. Een futon matras is zeer buigzaam. Daarom kan het matras eenvoudig opgeborgen worden en kan de slaapkamer dus overdag voor andere doeleinden gebruikt worden. Spreek je van futon, dan wordt meestal de combinatie van een bodemmatras met een dikke gewatteerde quilt bedoeld. Letterlijk betekent futon overigens ‘rond kussen gevuld met Lisdodde-aren’.

 

Alle voordelen van katoen zijn op futon matras van toepassing

Het is best lastig om een futon in een hokje te plaatsen. De meest gangbare definitie die je kunt geven is dat het een met ruw katoen gevulde topper of matras is. Op een matras zijn alle voordelen die katoen biedt van toepassing. Katoen ademt en is aangenaam warm en bovendien wordt katoen door iedereen goed verdragen. Een futon matras is bovendien stevig en dus heel goed voor de rug. Voor mensen met rugklachten is slapen op een futon matras dus echt een uitkomst. Bovendien lucht je een futon gemakkelijk en rol je het matras al even gemakkelijk op. En dat biedt dus de nodige voordelen.

 

Vulling van katoen of schapenwol


Een matras lucht je als je verstandig bent zeer regelmatig en leg je bovendien met enige regelmaat in de zon om zo de mate van comfort en duurzaamheid te waarborgen. De met diverse vullingen uitgeruste matrassen zijn buitengewoon geschikt om op elk denkbaar matrassenbodem te leggen. Doorgaans worden de matrassen gevuld met een vulling van katoen of met een vulling van schapenwol of wol gecombineerd met natuurlatex. Deze laatste combinatie biedt net iets meer vering en wordt als iets comfortabelere ervaren door de gebruikers van deze matrassen.

kwalitatief futon matras
kwalitatief futon matras

Een futon matras moet vaker gelucht en geklopt worden


Een matras werd ooit ontworpen voor gebruik op tatami vloeren en behoren normaliter overdag opgeborgen te zijn. Dit maakt dat de tatami vloer kan ademen. Een futon matras moet vaker gelucht worden en het is verstandig om het futon matras regelmatig te kloppen. Dit voorkomt dat de vulling samengepakt raakt. Dat kloppen doen ze in Japan met een zogenaamde futon tataki, een instrument van bamboe en dat sterke gelijkenis vertoont met wat wij een mattenklopper noemen.

 

Matras hier is dikker dan de het originele Japanse matras


Een futon matras is beschikbaar in de varianten eenpersoons, semi—tweepersoons (een twijfelaar) en tweepersoons. Overigens verschilt het futon matras zoals dat bij ons beschikbaar is op wezenlijke onderdelen van de originele Japanse versie. Bij ons is het matras vaak in een houten frame of in een frame van metaal geïnstalleerd, zodat het ook prima als bank of stoel gebruikt kan worden. Bovendien is een futon hier in het westen gevuld met schuim en tussenvulling, is er sprake van meerdere lagen en is het matras hier vaak iets dikker en ook groter dan de originele Japanse futon is. In ons land lijkt een futon ook daadwerkelijk op een matras, in Japan is dat toch even anders.