juli 21, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Is het van belang om een dekvloer voor vloerverwarming te leggen?  

dekvloer

Woning verbouwen of renoveren: kiezen voor nieuwe vloeren en kiezen voor vloerverwarming
Wanneer je graag je woning wilt verbouwen of renoveren, is misschien een van de zaken die je kan kiezen om te veranderen: de vloer. Je hebt verschillende soorten, vormen, verschillende prijsklassen van vloeren door het gebruik van verschillende materialen van de vloeren… Een van de zaken die je kan overwegen bij het kiezen van een nieuwe vloer, is kiezen voor vloerverwarming. Vloerverwarming kan zo zalig zijn, zeker wanneer het koud is buiten, en jij met blote voeten over de vloer kan lopen! Het is natuurlijk warmer, maar het geeft ook vaak een gevoel van gezelligheid en sfeer in je woning. Zo zijn koude winters ineens minder erg voor jou. Maar misschien heb je wel al gehoord van een dekvloer en vloerverwarming. Maar is dit nodig voor vloerverwarming en wat is een dekvloer nu eigenlijk? Lees hieronder daarover meer.

Wat is een dekvloer?
Als eerste moeten we bekijken wat een dekvloer is natuurlijk, want dit is zeer cruciaal in het antwoord op deze vraag. Een dekvloer kan je zien als de laag tussen de draagvloer of constructievloer in de ruimte van het gebouw en de vloerbedekking bestaande uit bijvoorbeeld laminaat, parket, tegels… Dit is vooral handig wanneer je je woning wilt isoleren tegen warmteverlies en geluid.

geschikte vloer

Er zijn verschillende soorten dekvloeren: hechtende dekvloeren en niet-hechtende delvloeren. Een hechtende dekvloer wordt rechtstreeks op de draagvloer geplaatst. Het verschil met een niet-hechtende dekvloer is dan weer dat deze vloer gelegd wordt op een waterkerende laag. Deze worden geplaatst op een isolerende lag, welje belangrijk zal zijn voor vloerverwarming.

Dekvloer leggen voor vloerverwarming?
Misschien vraag je je nu af: hoe werkt dit nu eigenlijk: een dekvloer leggen voor vloerverwarming.

Om vloerverwarming te plaatsen wordt er gekozen om dit in te bedden in de isolatielaag, of eventueel op de isolatieplaats te plaatsen. Concreet betekent dit dus dat je een niet-hechtende vloer nodig hebt hiervoor, aangezien een hechtende vloer deze isolatielogelijkheid eigenijk niet aanbiedt.

Nog verdere vragen over vloerverwarming en een dekvloer?
Indien je zelf nog verdere vragen hebt over vloerverwarming en een dekvloer, dan kan je natuurlijk steeds een kijkje nemen op het internet. Daar vind je verdere informatie die je hierbij kan gebruiken bijvoorbeeld waarop je moet letten, hoe je hieraan start… Vertrouw je dit toch niet helemaal, dan kan je ook een vakman contacteren hiervoor. Veel succes gewenst!