mei 18, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Een houten vloer isoleren, wat kost dat?

houten vloer isoleren

Anno 2020 wil je natuurlijk dat de uitstoot van je huishouden zo laag mogelijk is. Dat betekent dat je een aantal concessies moet doen in je levensstijl, maar wellicht ook dat je wat veranderingen aan je huis moet doorvoeren om deze klimaatvriendelijker te maken. De kleinste moeite is altijd om wat gedragsveranderingen toe te passen. Denk aan korter douchen, elektrische apparaten uit het stopcontact halen en een trui aantrekken in plaats van de verwarming omhoog schroeven. Toch is dat niet altijd voldoende. Vooral in oude huizen is ontsnappende warmte een probleem, bijvoorbeeld door een slecht geïsoleerde vloer. 

Voorkom onnodig energieverbruik

Door het aanbrengen van een goede laag vloerisolatie voorkom je dat warme lucht ontsnapt via koudere ruimte, zoals kelders en kruipruimtes. Hierdoor verbruik je minder energie, wat goed is voor zowel het milieu en je portemonnee. Degelijke vloerisolatie is daarom ten zeerste aan te raden. Maar wat kost het om je houten vloer te isoleren? In dit artikel proberen we je een zo goed mogelijke indicatie te geven. 

Type vloer

Welk materiaal je nodig hebt hangt af van het type vloer. Dat is gelukkig niet zo moeilijk te bepalen. Over het algemeen is een betonnen of tegelvloer namelijk wel te onderscheiden van een houten vloer. Het is echter wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Bij isolatie van betonnen vloeren heb je bijvoorbeeld een niet-ademend materiaal nodig. Wil je een houten vloer isoleren, dan moet je isolatiemateriaal juist wel kunnen ademen. Dit bepaalt de eigenschappen die het isolatiemateriaal moet hebben. Verder moet je kijken op welke plek je de vloer wil isoleren; de bovenkant, onderkant of de kruipruimte? Verschillende toepassingen hebben verschillende vereisten. 

houten vloer isolatie

Materiaalkosten

Onderstaand overzicht geeft een indicatie van de prijzen van isolatiemateriaal voor houten vloeren per vierkante meter. Welk materiaal het best bij jouw klus past hangt af van toepassing. 

Glas- of steenwol – Dit zijn redelijk betaalbare materiaal die makkelijk onder de vloer zijn aan te brengen, mits je voldoende ruimte in de kelder of kruipruimte hebt. Prijzen variëren van €4,- tot €10,- per vierkante meter, afhankelijk van de dikte van het materiaal. Het materiaal is verkrijgbaar in platen en rollen. 

PIR en PUR – Dit zijn wat duurdere materialen die zowel onder de vloer als op de vloer kunnen worden gemonteerd. Dit materiaal heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor een dunnere laag vaak voldoet. Wel zo makkelijk als je de isolatie boven op de vloer aan moet brengen, omdat de bovenlaag dan een stukje omhoog komt. De gemiddelde prijs van PIR is €15,- tot €25,- per vierkante meter en die van PUR is €15,- tot €20,- per vierkante meter.