mei 17, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Een aircosysteem zonder buitenunit, welke voor- en nadelen heeft dat?

airco zonder buitenunit

Een airco zonder buitenunit kiezen steeds meer mensen boven de airco met buitenunit. Vaak spenderen mensen vaak de meeste tijd in één ruimte. En dan is een airco zonder buitenunit uitermate geschikt voor jouw huis. Je kunt deze vormen van airconditioning zowel verkrijgen in vaste als in mobiele vorm. Een airco zonder buitenunit heeft zo zijn voordelen, maar er zijn ook een aantal minpunten.

Al het goeds van een airco zonder buitenunit.

Allereerst, installatie is heel makkelijk te realiseren. Je hoeft niet meer 2 units met elkaar te verbinden. Hier komt vaak veel meer bij kijken dan je van te voren dacht. En het laatste wat je wilt, is uiteraard dat je een aircosysteem aanschaft, en dat vervolgens blijkt dat installatie niet te realiseren is. Nu is het dus zo dat je geen buitenunit hoeft te installeren. Dit scheelt een hoop stress en gedoe. Nu hoef je geen onvoorziene maatregelen te treffen.

Een ander bijkomend voordeel is dat een vaste airco zonder buitenunit een mooie toevoeging kan zijn aan het interieur. Je hebt een ruimte keus uit veel soorten met mooie en strakke designs. De airco heeft dan ook een esthetische functie binnen de ruimte waar deze geplaatst is, naast dat deze ook een functionele taak heeft.

Wanneer men gaat voor een mobiele variant, dan heeft deze als voordeel dat hij heel makkelijk te verplaatsen is. Wanneer je meerdere ruimtes hebt in huis waar je soms vaak uren doorbrengt, dan is een mobiele airco een handige oplossing.

voordelen aircosysteem zonder buitenunit
Wat zijn de voor- en nadelen van een airco zonder buitenunit?

Wat zijn nu de minpunten?

Er kunnen aan een product nog zo veel voordelen zitten, maar er is geen product dat enkel voordelen kent.

Ondanks het feit dat er sprake is van veel gemak op het gebied van installatie, zitten er aan het feit dat er sprake is van enkel één buitenunit toch ook een nadeel aan. Normaal gezien produceert een airco systeem al redelijk wat geluid. Normaal zitten de lawaaiige componenten in de buitenunit verwerkt. Nu deze er niet is zitten de lawaaiige componenten verwerkt in de enkele unit waaruit het systeem bestaat. Dus het voordeel van één unit gaat ook gepaard met meer lawaai.

Wanneer men kiest voor een mobiele airco zonder buitenunit, dan moet men telkens plaats maken voor een afvoerslang. De afvoerslang zorgt er namelijk voor dat de warme lucht wordt afgevoerd. Soms doet men dit via deuren of ramen, maar wat vaak wordt vergeten is dat het dan voor warme lucht juist makkelijker is om terug binnen te dringen in de ruimte. Het mobiele systeem is dus minder efficiënt in gebruik. Maar het feit dat je hem makkelijk kunt verplaatsen maakt hem wel weer praktisch.

Is het nu handig?

Wegen de voordelen op tegen de nadelen die er aan verbonden zitten, dat is de vraag. Hiervoor bestaat echter niet zoiets als een ‘’kant-en-klaar antwoord’’. Dit is namelijk grotendeels afhankelijk van persoonlijke factoren. Ieder huis zit namelijk anders in elkaar, en vooral installatie is iets wat een grote rol speelt bij de keuze voor een aircosysteem. In sommige gebouwen/huizen is dit makkelijker te realiseren dan in het andere. Wanneer je bijvoorbeeld een tussenwoning hebt, dan is het lastiger om ergens een buitenunit te plaatsen, want je wilt dat lawaai natuurlijk liever ook niet in je tuin.