juli 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Geschiedenis van glas


Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /home/pftt376251/domains/atmyhome.nl/public_html/wp-content/themes/newsium/inc/hooks/hook-single-header.php on line 71

Glas zelf is al eeuwen oud en wordt al gebruikt in 5.000 voor Chr., maar dit is in een andere vorm als dat wij het nu kennen. Obsidiaan werd namelijk al gebruikt om speerpunten en sieraden mee te maken. De eerste vormen van glas werd rond het Middellandse Zeegebied gevonden. Daarnaast werden er ook in het Midden-Oosten geëmailleerde sieraden en andere voorwerpen gevonden. In het oude Egypte werden er 2.000 voor Chr. al flesjes, sieraden en vaasjes gemaakt van glas. Natuurlijk zag het er toen anders uit, het was donker en niet doorschijnend.

Eerste vormen van glas

De eerste kennismakingen met glas waren puur toeval, deze werden namelijk veroorzaakt voor een blikseminslag in een kalk- en sodarijk gebied, dat voor een brand met hoge temperaturen veroorzaakte. Nadat het voor gedoofd was, ontdekte men een harde stof, dit was glas. Naast dit verhaal, gaat er nog een verhaal in de rondte. Dit gaat over de Romeinen die een lading sodabrokken vervoerden. Het schip liep vast aan de kust en schepelingen maakten vuur met de sodabrokken die aan boord waren. De sodabrokken smolten en vermengden zich met de schelpen en het zand van het strand. Hieruit kwam een glasachtige substantie tot stand. Pas later werd ontdekt dat als je deze drie componenten in een erg hete over ging verhitten, dat je glas kreeg.

Glasmakers

Pas later is de glasblaaskunst uitgevonden door de Romeinen en de Feniciërs. Rond het jaar 50 voor Chr. werd met een metalen pijpje een holte in het brok glas geblazen. Dit was het begin van het glasblazen zoals wij het nu nog steeds kennen. Pas later werd ontdekt wat je er allemaal mee kon doen, zo werd ook ontdekt dat als je de beste brokken vaker verhit dat het steeds doorzichtiger werd. Daarnaast werd ook ontdekt dat de kleur kon veranderen wanneer er verschillende stoffen aan toe werden gevoegd.

Middeleeuwen

Na het Romeinse rijk, werd het glas rond 1.200 weer populair. In Venetië werd het glasblazen weer belangrijk en populairder. Er werden vernieuwde technieken gebruikt die zich al snel verspreide in Europa. Later in de 16e eeuw, werd er vensterglas gemaakt. Dit maakte men door van de bollen glas cilinders te maken die later werden opengesneden en werden uitgerold op een vuurvaste plaat.

Industrie

Pas later in de 19e eeuw werd glas in de fabriek gemaakt. Er werd van alles van gemaakt, zo ook de glazen flesjes en ook later de glazen vensters. Alles werd op een gegeven moment machinaal gemaakt en konden de huizen vaker voorzien worden van beglazing door een glaszetter.

Tegenwoordig

Tegenwoordig zien we overal glas als we om ons heen kijken. Lampen, displays, vazen en iedere woning is voorzien van glas. Zelfs nu is het een materiaal dat steeds weer voor nieuwe doeleinden wordt gebruikt en wordt doorontwikkeld.
Voor meer informatie over glas: Lunzen Glaszetters.