april 25, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Een energielabel voor woningen aanvragen

Energielabel huis aanvragen

Energielabel huis aanvragen

In 2015 ontvingen alle huiseigenaren in Nederland informatie over een energielabel voor woningen en kregen zij ook een voorlopig energielabel toegewezen. Door middel van het energielabel kunnen eigenaren, huurders en potentiƫle kopers van een woning zien hoe zuinig een woning op het gebied van energie is. Ditzelfde systeem wordt ook gebruikt om het energieverbruik van apparatuur aan te duiden en het zo voor een koper inzichtelijk te maken hoe energiezuinig het betreffende apparaat is (en dus of het goedkoop of duur in energieverbruik zal zijn). Ook voor woningen geldt een inschaling in de categorie A t/m G. Categorie A betekent heel zuinig en categorie G is zeer hoog in energieverbruik.

Van voorlopig naar definitief

Zodra een huis van eigenaar gaat wisselen, dient er bij de overdracht een definitief energielabel van het huis te worden afgegeven aan de nieuwe eigenaar. Het voorlopig energielabel dat door de Rijksoverheid is afgegeven, is dan niet voldoende. Dit label is namelijk gebaseerd op globale feiten zoals het bouwjaar en op gegevens die bij het Kadaster bekend zijn, maar niet op jouw specifieke woning en welke energiezuinige maatregelen jij al getroffen hebt. Het definitieve energielabel van jouw huis kan alleen al door bijvoorbeeld het gebruik van dubbel glas, dus positiever uitvallen. Het aanvragen van een definitief energielabel klinkt misschien heel ingewikkeld of tijdrovend, maar dat valt gelukkig reuze mee.

Energiebesparende woningkenmerken
Het energielabel wordt bepaald aan de hand van energiebesparende woningkenmerken

Hoe vraag je het aan?

Je dient online een aantal vragen over energiebesparende woningkenmerken te beantwoorden en aan de hand van de antwoorden op die vragen, wordt door een erkend deskundige het definitieve label afgegeven. Denk hierbij aan vragen over welk type glas in de ramen is gebruikt, spouwmuurisolatie, de aanwezigheid van zonnepalen, maar ook welk type boiler en/of verwarmingstoestel je hebt. Vervolgens kies je online een erkend deskundige uit die jouw aanvraag gaat beoordelen en die jouw definitieve energielabel daarna afgeeft en waarna het definitieve label automatisch wordt geregistreerd. Een kleine tip: er kunnen behoorlijke prijsverschillen zijn tussen de deskundigen, dus een kleine vergelijking hiervan maken kan nooit kwaad.