april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Woning keuren om verrassingen te voorkomen

Hoekwoning

Altijd al willen weten of de constructie van je woning nog wel in goede staat is, of heb je een nieuwe woning op het oog en wil je niet voor verrassingen komen te staan na de koop? Laat dan je woning keuren. Zo op het eerste gezicht kan alles prima in orde lijken, maar als er schade in de constructie zit, kan dit op den duur voor vervelende situaties zorgen. Lekkage, verzakking of zelfs brandgevaar kunnen ongemerkt op de loer liggen.

Inspectie door bouwkundig expert

Gelukkig zijn er bouwkundig experts die in een paar uur tijd je woning grondig kunnen inspecteren en je van een gedetailleerd rapport kunnen voorzien over hoe een woning er nu echt aan toe is. Is die scheur in de woonkamer bijvoorbeeld puur cosmetisch, of ligt er een gebrek aan ten grondslag? Is er nog ergens asbest verwerkt, wat verwijderd moet worden? Op deze en andere vragen kan een woningkeuring antwoord geven. Ga hiervoor in zee met een gespecialiseerde partij die het liefst meerdere soorten keuringen kan verzorgen. Een goed voorbeeld van zo’n partij is Homekeur.nl.

Hoekwoning

Gebreken identificeren met keuring

Bouwkundig experts gaan van onder tot boven door je woning heen, analyseren je woning van binnenuit, en van buitenaf, gaan met ladders het dak op en kruipen in het kruipgat. Geen inspanning wordt geschuwd om alle gebreken boven tafel te krijgen. Je hebt misschien zelf, en anders de makelaar wel, inzicht in het verschil tussen enkel glas of dubbel glas, houten kozijnen en de status daarvan, maar indicaties voor de aanwezigheid van asbest, of dat er risico is op de aanwezigheid van koolmonoxide, dat zijn zaken die je zelf niet kunt vinden. De bouwkundig expert weet, op basis van jarenlange ervaring, de signalen te herkennen die kunnen duiden op ernstige, bouwkundige gebreken en de bijbehorende risico’s.

Achterstallig onderhoud en schade in kaart brengen

Ook het verschil tussen achterstallig onderhoud en daadwerkelijk schade aan de woning kan een bouwkundige haarfijn vertellen. In het rapport naar aanleiding van de keuring wordt de technische staat van diverse bouwkundige elementen weergegeven, inclusief een geschatte te verwachten levensduur. Dit geeft inzicht in zaken die je wellicht niet direct hoeft aan te pakken, maar die zeker binnen een tijdsbestek van een paar jaar aan de orde gaan komen. Een woning laten keuren geeft dus niet alleen inzicht in wat er nu mis is, maar geeft je dusdanig gedetailleerde input dat je eveneens een inschatting kan maken van wat je de komende jaren nog kunt verwachten aan onderhoudsinspanning en –kosten.