april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat is de energieprijzen verwachting voor de toekomst?

energieprijzen

energieprijzen

Elk half jaar veranderen de energieprijzen. Deze veranderingen vinden plaats op 1 januari of op 1 juli. Vaak wordt van tevoren al een prognose van de energieprijs bekend gemaakt. Deze voorspelling is gebaseerd op de prijzen van de grootste energieleveranciers in Nederland. 

Wat beïnvloedt de prijs?

Aangezien de prijs door verschillende factoren wordt bepaald, is het moeilijk om in te schatten hoe hoog de energieprijzen voor het komende halfjaar zijn. De prijs is afhankelijk van onder andere de olieprijs, netwerkbeheerderskosten en overheidsheffingen. Aan de hand hiervan bepalen de leveranciers hun variabele tarieven. Naast een variabel tarief, bestaat er ook nog een vast tarief, die niet elk half jaar verandert.

Vaste en variabele tarieven

Als je een energiecontract afsluit, moet je weten dat je de keus hebt tussen een vast en een variabel tarief. Veel mensen weten dit niet, en sluiten onbewust een variabel contract af. Hier ben je meestal duurder mee uit. Bij vaste contracten profiteer je namelijk vaak van eenmalige kortingen. Als je een contract met een vast tarief afsluit, geldt deze voor één, twee of drie jaar. Daarna betaal je automatisch weer een variabel tarief. Zorg er dus voor dat je op tijd weer een contract met een vast tarief afsluit, mocht je dat willen.

energieleveranciers
Hoe wordt de verwachting van de energieprijzen voor de toekomst bepaald?

Ontwikkeling energieprijzen afgelopen jaar

Per 1 januari 2021 zijn de variabele kosten gedaald. Dit is al voor de derde keer op rij. Nederlanders met een variabel energiecontract, zullen jaarlijks 4 euro besparen, ondanks het feit dat de energiebelastingen en netbeheerkosten juist zijn gestegen. Dankzij deze daling is er sprake van de laagste gastarieven ooit. De daling van de prijzen in 2021 is gek, aangezien er juist voorspeld werd dat deze zouden stijgen. De daling van de prijs kan echter worden verklaard doordat er minder vraag was naar energie, vanwege het coronavirus. Er was namelijk minder vervoer, transport en productie van veel producten.

Verwachting energieprijzen komende jaren

Aangezien de coronasituatie beter onder controle is, wordt verwacht dat de prijzen in 2022 zullen gaan stijgen. Dit zou betekenen dat de dalende trend wordt onderbroken. Echter is hier nu nog veel onzekerheid over. Pas op Prinsjesdag, wanneer er meer duidelijk wordt over de energiebelasting, kan een reëlere energieprijzen verwachting worden uitgesproken. Voor de jaren erna wordt een verdere stijging voorspeld. Hierbij wordt gekeken tot 2025. Vooral de gasprijzen zullen sterk stijgen, maar de energiebelasting zal ook worden verhoogd.