april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Verduurzaam je woning met een warmtepomp

warmtepomp

warmtepomp

Steeds meer mensen willen hun woning verduurzamen. Logisch, want deze keuze brengt veel voordelen met zich mee: door ervoor te zorgen dat jouw huis een hoger energielabel krijgt, stijgt je woning niet alleen in waarde, maar bespaar je ook aanzienlijk op maandelijkse energiekosten. Maar hoe pak je zoiets aan? Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis goed geïsoleerd wordt, zodat je huis zoveel mogelijk warmte binnenhoudt. Als je de isolatie van je huis eenmaal hebt aangepakt, kun je je richten op het verduurzamen van de warmtebron in jouw woning. Het plaatsen van een warmtepomp is hiervoor een goede optie. Maar hoe werkt zo’n warmtepomp precies? Welke soorten warmtepompen bestaan er, en hoe maken ze jouw woning duurzamer?

Ventilatiewarmtepomp

Een warmtepomp genereert duurzame warmte door warmte te winnen uit de buitenlucht en uit grondwater. Hiervoor wordt elektriciteit gebruikt, waardoor gebruik van aardgas niet meer nodig is. Een ventilatiewarmtepomp werkt echter nét even anders. Dit is een kleinere warmtepomp die gebruikt wordt in huizen met mechanische ventilatie. Deze warmtepomp haalt warmte uit ventilatielucht en zet deze warmte opnieuw in om je huis via de centrale verwarming te verwarmen. Ook met een wtw unit wordt er warmte gewonnen uit de lucht die door het ventilatiesysteem wordt afgevoerd. Deze energie wordt gebruikt om de schone, koude lucht die van buiten wordt aangevoerd op te warmen. Belangrijk om te weten is dat wtw ventilatie niet werkt in combinatie met een warmtepomp, je kunt de energie die wordt gewonnen namelijk maar één keer gebruiken.

ventilatiewarmtepomp
Duurzame warmte met een ventilatiewarmtepomp

Hybride of volledige warmtepomp

Daarnaast zijn er nog twee andere typen warmtepompen, namelijk de hybride warmtepomp en de volledige warmtepomp. Een hybride warmtepomp is een mooie tussenstap naar een duurzame woning, omdat deze samenwerkt met de cv-ketel. Met dit instapmodel daalt de CO2-uitstoot van jouw woning al met zo’n twintig procent. Een hybride warmtepomp warmt het grootste gedeelte van het huis namelijk zelf op, de cv-ketel wordt alleen ingeschakeld als de temperaturen buiten erg laag zijn en zorgt daarnaast voor warm water in de keuken en in de badkamer. Een volledige warmtepomp daarentegen doet alles zelf en vervangt daarmee de cv-ketel, waardoor jouw huis alleen nog maar elektriciteit verbruikt, en dus geen aardgas. Zo daalt de CO2-uitstoot van je woning nóg meer, tot wel vijfenveertig procent. Kortom, met zo’n klimaatbewuste woning ga je er niet alleen financieel op vooruit, maar beperk je ook de schade die wordt toegebracht aan het milieu.