april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Thuis op printkosten besparen

goedkoop printen

goedkoop printen

Als het om onze woning gaat, willen we graag veel besparen. We laten zonnepanelen plaatsen, laten alles isoleren en proberen allerlei voordeeltjes eruit te halen. Dat is natuurlijk heel goed en milieu vriendelijk, maar als het om printgedrag gaat binnen huishoudens, kunnen mensen vaak nog wel wat besparen en verduurzamen. Daarom geven we je in dit artikel enkele tips om te besparen op je printkosten.

De keuze van cartridges of toners

We kennen twee verschillende soorten cartridges of toners, namelijk originele en niet originele. Die laatste noemen we ook wel huismerk inkt. Print jij met originele cartridges? Dan betaal je waarschijnlijk veel te veel voor je inkt.

Wat is het verschil tussen originele en niet originele cartridges

Het verschil is simpel. Originele cartridges zijn afkomstig van de fabrikant van de printer. Dus bijvoorbeeld van HP, Canon, Brother of een ander merk. Niet originele cartridges passen en werken wel in deze printers, maar zijn dus door iemand anders gemaakt. Zijn ze daarom ook minder goed? Uit onderzoek blijkt juist het tegenovergestelde. Deze cartridges gaan vaak langer mee en zijn ook nog eens goedkoper.

printkosten besparen
printkosten besparen voor je thuiskantoor

Instellingen van de printer

Ook kun je nog een aantal instellingen aanpassen op je printer.

Zwart-wit printen

Zo kun je er voor kiezen om standaard zwart-wit te printen. Zwart-wit inkt is namelijk goedkoper dan kleuren inkt. Je kunt er ook voor kiezen om dit alleen te doen bij niet belangrijke documenten.

Dubbelzijdig printen

Dit geldt ook voor dubbelzijdig printen. Je kunt er voor kiezen om dit standaard in te stellen of alleen bij niet belangrijke documenten. Dit scheelt dan weer in papierkosten.

Kwaliteit van een printje

Het is ook mogelijk om de kwaliteit in te stellen van een printje. Hoe lager de kwaliteit, hoe minder inkt er verbruikt wordt.

Lettertype

Er bestaan lettertypes die speciaal zijn ontworpen om minder inkt te verbruiken. Bijvoorbeeld Ecofont. Waarschijnlijk is dit voor thuis niet heel interessant, omdat je een licentie moet aanschaffen en dit daarom niet uit kan. Maar ook sommige gratis lettertypes verbruiken minder inkt ten opzichte van andere gratis lettertypes. Bijvoorbeeld Garamond.

Print beleid

Misschien klinkt het wat overdreven om thuis een print beleid te maken, maar ga maar eens na wat je thuis allemaal print. Er worden binnen huishoudens vaak heel veel onnodige dingen geprint. Wanneer je je hier bewust van bent, zul je nog versteld staan wat je kunt besparen.