april 8, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Isolatie: niet verplicht, wel verstandig

Regelmatig lees je artikelen over het belang van isolatie. Vaak wordt er gesproken over het verhoogde rendement, wooncomfort en waarde van de woning. Maar is het isoleren van je huis verplicht? En hoe zit het met de wetgeving omtrent isoleren?

(Nog) niet verplicht

Iedere woningeigenaar heeft een ‘onderhoudsplicht’ voor zijn woning.  Hieronder valt bijvoorbeeld het bijhouden van het dak; lekt het niet? Missen er niet abnormaal veel dakpannen? Kortom: als je een huis hebt, moet je daar goed voor zorgen. Het huis moet veilig te bewonen zijn voor de volgende bewoner, of het huis moet tegen een verlaagd tarief verkocht worden. Desondanks deze plicht, zijn ‘energiebesparende’ voorzieningen aan je huis niet verplicht. Onder deze voorzieningen vallen dubbel glas, isolatie en milieuvriendelijke cv-ketels. Evenmin is er een wet of een wetgeving die het hebben van dergelijke voorzieningen verplicht.

Slimme investering

Desalniettemin kleven er genoeg voordelen aan het hebben van energiebesparende voorzieningen.  Allereerst natuurlijk je eigen woning: je woning houdt warmte beter vast en je hebt meer wooncomfort. Daarnaast stijgt de waarde van je woning aanzienlijk, wanneer er energiebesparende voorzieningen zijn aangebracht. Zeker in de toekomst. Een slimme investering, dus! Overigens kun je in sommige gemeentes een subsidie voor energiebesparende maatregelen ontvangen.

Huurwoningen niet uitgesloten

Nog even kort over de wetgeving omtrent isoleren (en energiebesparende maatregelen in het algemeen). Mocht je in een huurwoning wonen – en daardoor geen aanpassingen aan je huis mag maken – kun je je huurbaas benaderen. De huurbaas heeft een plicht om de woning energiebesparend(er) te maken. Dat is jouw recht. De huurbaas heeft vervolgens echter het recht om de huurprijs te verhogen (de woning is immers ook meer waard en bespaart meer energie). Weigert de huurbaas alsnog? Dan kun je naar de rechter stappen. De rechter kan de huurbaas verplichten om de voorzieningen aan te brengen. Hiermee wordt dan gedoeld op: het vervangen van een oude cv-ketel (lees: ouder dan tien jaar oud), het aanbrengen van dubbele beglazing en het aanbrengen van dak-, vloer- en gevelisolatie. De rechter verplicht dit echter alleen als de huurders bereid zijn de hogere huurprijs te betalen. Die huurprijs moet dan in redelijke verhouding staan met de kosten van de energiebesparende voorzieningen.

Investeer je in de toekomst?

Samenvattend: de wetgeving is op dit moment nog niet strikt op het gebied van isolatie. Of iemand zijn huis isoleert of niet, het is zijn eigen keuze. Op dit moment gaat het nog uit van twee factoren: jezelf en financiële middelen. Factor 1, jezelf, omdat het nog niet verplicht is isolatie te hebben. Je moet dus zelf de investering willen maken. En factor 2: financiële middelen. Kun jij de isolatie bekostigen? Dit geldt zowel voor huur- als woonhuizen. Toch is het raadzaam om vroeg te gaan sparen. Het kan geen kwaad om eens na te denken over isolatie. Niemand weet wat de toekomst brengt, maar in een maatschappij die steeds meer en meer gefocust wordt op duurzaamheid, laat het zich raden dat een wetgeving omtrent isolatie minder ver weg is dan we denken. Isolatie is immers ook een investering in de toekomst. Of het nu verplicht is of niet.

 

Meer informatie over het isoleren van je huis op Isolatieprijsvergelijk.be