april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

zonnepanelen dak

zonnepanelen dak

Het installeren van zonnepanelen heeft veel voordelen. Niet elk dak is hier echter geschikt voor. Wil jij zonnepanelen laten installeren? Ga dan eerst na of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen door middel van deze lijst. Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Check het met onderstaande.

Genoeg zon op het dak

Om een goed rendement te behalen op zonnepanelen is het wel belangrijk dat de zonnepanelen genoeg zon te zien krijgen. Wanneer jouw dak dus volledig in de schaduw ligt, zullen zonnepanelen niet heel rendabel zijn. Het is dus het beste wanneer er veel zon op het dak komt. Een klein beetje schaduw is overigens bijna nooit uit te sluiten en dit is dan ook geen groot probleem.

De staat van het dak

Voordat de zonnepanelen geplaatst kunnen worden, moet de staat van het dak wel in orde zijn. Veel mensen kiezen ervoor om het dak te repareren of renoveren en daarna meteen zonnepanelen te plaatsen. 

zonnepanelen
Zonnepanelen op een dak plaatsen

Het soort dak

Zonnepanelen zijn vooral geschikt voor platte daken of schuine daken. Zonnepanelen zijn namelijk plat en recht waardoor deze het makkelijkst geplaatst kunnen worden op platte en rechte oppervlaktes. Wanneer je dus een plat of schuin dak hebt, zal het eenvoudig zijn om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn echter tegenwoordig steeds meer mogelijkheden omtrent zonnepanelen op andere soorten daken. Deze zullen misschien minder eenvoudig zijn om te plaatsen en kunnen ook duurder zijn.

Een eigen dak

Wanneer je zonnepanelen wilt laten plaatsen, moet je eigenaar zijn van het dak waarop ze geplaatst worden. Wanneer je een eigen huis hebt, zou dit dus mogen. Bij een huurhuis of appartement ben je vaak geen eigenaar van het dak en mag je daar dus ook geen zonnepanelen plaatsen.

Zonnepanelen laten plaatsen?

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? Dan is het mogelijk om zonnepanelen te laten plaatsen. Wanneer je twijfelt of nog vragen hebt over het plaatsen van zonnepanelen, kun je het beste contact opnemen met experts op het gebied van zonnepanelen. Zonduurzaam.nl bieden bijvoorbeeld verschillende soorten zonnepanelen aan. Hier kun je ook meteen een offerte opvragen.