juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Een vloer van laminaat

laminaat

Omdat hout altijd warm aandoet wordt het ook steeds vaker op de vloer in huis gebruikt. In eerste instantie werd er vaak vloerbedekking gebruikt en daarna vooral tegels waarop men dan wel een vloerkleed legde om het geheel een warmere sfeer te geven. Hout heeft van zichzelf een warme uitstraling. Omdat echter een plankenvloer erg kostbaar is gaat men tegenwoordig vaak over tot het leggen van een laminaat vloer. Het laminaat van tegenwoordig zal, als je een goed product aanschaft, niet meer van echt hout te onderscheiden zijn.

Laminaat
Het materiaal is opgebouwd uit verschillende lagen. Daardoor krijgt het bepaalde eigenschappen die je zeker niet met echt hout kan bereiken. De meeste soorten laminaat bestaan uit vier verschillende lagen. De onderste laag van het laminaat zal vaak van melanine zijn vervaardigd. Daarop wordt dan een papieren houtstructuur aangebracht. Over deze laag zal men een toplaag aanbrengen die versterkt is. Over deze toplaag wordt vervolgens een extra toplaag aangebracht die de kwaliteit van het laminaat bepaald. Laat je goed voorlichten voordat je overgaat tot de aanschaf van het laminaat. De kwaliteit wordt in cijfers uitgedrukt. Je kan beter wat meer geld uitgeven voor een goede soort laminaat dan dat je er gemakkelijk krassen op krijgt. Achteraf zou je dan spijt krijgen.

Laminaat vloer
Een laminaat vloer zorgt voor een schitterende strakke uitstraling.

Het leggen
Tegenwoordig kan iedere doe het zelver het laminaat leggen. Je moet daarbij wel rekening houden met een aantal regels. Probeer altijd te starten bij een lange muur. Vervolgens moet je een opening houden van de eerste stroken laminaat tot de muur van ongeveer 1 cm. Zorg er dus voor dat die ruimte voldoende is. Een vloer zal, als hij warm wordt, uitzetten en heb je onvoldoende ruimte, dan zou hij er weleens uit kunnen klappen of omhoogkomen. Je kan de ruimte afdekken met plakplinten. Omdat de meeste soorten laminaat zijn voorzien van klikverbindingen is het gemakkelijk om het zelf te leggen. Bij de eerste rij moet je goed opletten en daarna kun je de volgende er gewoon inklikken.