juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Brandveiliger wonen: onze beste tips

rookmelder

rookmelder

We zijn veel in weer met het mooier, gezelliger en sfeervoller maken van ons huis. Maar waar vaak de klad bij inschiet is de brandveiligheid. Toegegeven, dit is niet het meest leuke of spannende thema wat betreft wonen. Maar wel belangrijk. Maar waar begin je? In dit artikel geven we een drietal tips die je deze week nog zou kunnen doorvoeren voor een brandveiligere woning.

Brandblussers

Tegenwoordig heeft iedereen wel een brandblusser in huis. Sommige huishoudens hebben er zelfs meerdere. Dit is een goede ontwikkeling. Maar waar te veel mensen nog de fout in gaan, is dat het louter hebben van een brandblusser niet voldoende is. Een brandblusser is niet iets dat je een keer koopt en dan geen omkijken meer naar hebt. Een brandblusser dient liefst ieder jaar gecheckt te worden. Dit kun je zelf doen of dit kun je uitbesteden aan een professional m.b.t. een onderhoudscontract brandblusser. Zodoende heb je nooit meer zorgen om je brandblusser. Een brandblusser die niet functioneert, is nutteloos immers. We hebben ook huishoudens waargenomen waar er een brandblusser was die al meer dan twintig jaar oud is. Een brandblusser ook al wordt deze goed onderhouden gaat niet voor eeuwig mee. Na ongeveer 10 jaar hebben deze wel hun beste tijd gehad en is de houdbaarheid verstreken.

brandveilig renoveren
brandblusser in huis

Impregneren

Weet je wat de meest risicovolle periode van het jaar is wat betreft brandveiligheid? Sinterklaas, Kerstmis, Halloween, noem het maar op, de feestdagen en de verjaardagen. Dit zijn tijden waarbij het huis vol staat met versiering en ornamenten. Deze brengen veel brandgevaar met zich mee. Er is echter een manier om deze gevaren terug te brengen: brandvertragend impregneren. In een notendop houdt dit in dat de versieringen behandeld worden met een goedje dat ervoor zorgt dat wanneer deze vlam vatten, de brand zich beduidend minder snel kan verspreiden. Begrijp goed: het maakt voorwerpen niet brand ‘proof’. Je moet nog steeds voorzichtig zijn. Maar het geeft je extra tijd mocht iets vlam vatten. En het zijn die minuten en secondes die een groot verschil maken bij woningbranden.

Rookmelders

Net zoals de brandblussers vindt je deze ook wel in vrijwel alle Nederlandse huishoudens vandaag de dag. Maar niet alle rookmelders zijn even behulpzaam. Wat je specifiek wilt is een optische rookmelder. Deze detecteert rook door middel van infrarood technologie. Een alternatief is een thermische rookmelder. Maar deze werken minder goed. Omdat deze afgaan op warmte. En pas actief worden wanneer de vlammen al hoog komen. Dat is te laat. Een rookmelder volgens het optische meetprincipe zal sneller afgaan. Deze zal ook meer vals alarm geven, maar goed de meeste mensen nemen dit voor lief.