juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Alle soorten garagedeuren op een rij

garagedeuren

garagedeuren

Wanneer je een garagedeur gaat kopen, heb je keuze uit diverse soorten deuren. Iedere deur heeft zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel gaan we hier nader op in. Ben je na het lezen van dit artikel echter nog niet overtuigd van welke garagedeur je het beste kunt kopen? Dan is het aan te raden om bij een speciaalzaak in garagedeuren langs te gaan, zodat je de diverse soorten deuren in het echt kunt zien. Wat ook helpt, is het lezen van online reviews van verschillende soorten deuren, zodat je op die manier ook een beeld krijgt van de gebruikerservaringen van andere mensen.

Sectionale garagedeuren

Sectionale garagedeuren zijn in twee varianten verkrijgbaar. De eerste variant wordt verticaal geopend en is daardoor de ideale deur voor als je de garage als parkeerplaats gebruikt. De tweede variant, ook wel zijdelingse garagedeur genoemd, opent horizontaal waardoor je de garage snel kunt betreden. Perfect voor als je dagelijks de fiets uit de garage moet halen.

Sectionale garagedeuren hebben een moderne look, zijn goed geïsoleerd en elektrisch bedienbaar. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen hun ouderwetse kanteldeur voor een sectionaaldeur vervangen.

Kanteldeuren

Zoals de naam al aangeeft, openen kanteldeuren door gebruik te maken van een kanteltechniek, waarbij het deurblad naar buiten toe opendraait. Kanteldeuren zijn van oudsher de meest gebruikte garagedeuren. Het deurblad is in de meeste gevallen niet geïsoleerd, waardoor de aanschafprijs relatief laag ligt. Kanteldeuren zijn zowel handmatig als elektrisch te bedienen. Het zijn degelijke deuren, waardoor ze de ideaal zijn voor mensen die de garagedeur puur als een middel zien om de garage mee af te sluiten, maar er verder weinig eisen aan stellen.

Roldeuren

Roldeuren werden van oudsher met name gebruikt om opslagboxen mee af te sluiten. Tegenwoordig zijn er echter ook mooie moderne roldeuren verkrijgbaar die uitstekend geschikt zijn om als garagedeur te gebruiken. Het grote voordeel van een roldeur is dat je alle ruimte in de garage vrijwel over houdt om spullen op te slaan of voor andere zaken te gebruiken. Roldeuren zijn bovendien elektrisch bedienbaar en verkrijgbaar in varianten die geïsoleerd zijn (zoals bijvoorbeeld de geïsoleerde garage roldeur Hörmann Rollmatic). Daarmee is het ook een prima deur voor als je de garage als werkplaats of hobby plek wilt gebruiken.

soorten garagedeuren
Ga jij binnenkort een garagedeur kopen?

Openslaande deuren

Openslaande garagedeuren zie je met name terug bij vrijstaande woningen. Het grote voordeel van openslaande garagedeuren, is dat je de ruimte in de garage volledig tot je beschikking hebt. Het is wel van belang dat je voldoende ruimte op de oprit hebt, zodat de deurbladen open kunnen klappen.

Garagedeuren en materialen

Garagedeuren worden in diverse materiaalsoorten geleverd. Denk aan aluminium, staal, kunststof en hout. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is een deur die van aluminium of kunststof is gemaakt vrijwel onderhoudsvrij. Bovendien hebben deze materialen een goede isolerende werking en een lange levensduur.

Garagedeuren van staal kunnen optioneel geïsoleerd worden, dat zie je bijvoorbeeld terug bij kanteldeuren. Tot slot vormen de houten garagedeuren de kers op de taart als het op uitstraling aankomt. Houten garagedeuren kunnen je woning als totaalplaatje een landelijke uitstraling geven. Wel is het van belang dat je er bij stilstaat dat hout periodiek onderhoud nodig heeft. Heb je geen zin in het uitvoeren van onderhoud of wil je geen geld aan spenderen aan het uitbesteden van het werk? Dan is het beter om voor een andere materiaalsoort te kiezen.