mei 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

3 cruciale dingen om veilig in huis te kunnen klussen

Veel mensen voeren regelmatig klusjes in huis uit! Denk aan het aansluiten van de verlichting in huis, het loskoppelen van oude elektrische apparaten om deze te kunnen vervangen voor een nieuw model, enzovoorts. Bij het uitvoeren van klussen is het erg belangrijk om op de juiste wijze te werken. De kans op lichamelijk letsel kan immers behoorlijk groot zijn bij sommige klussen! Niet alleen voor hobbyklussers is het belangrijk om veilig te werken, ook voor officiële klusbedrijven is veilig werken een must om ongelukken te voorkomen.

Tip 1: zorg voor een stabiele ondergrond

Veilig klussen begint met het creëren van een stabiele ondergrond. Vaak wordt een ladder niet stabiel neergezet, waardoor deze tijdens het uitvoeren van klussen kan verschuiven. Dit brengt gevaarlijke situaties met zich mee, zeker als er bijvoorbeeld op het dak gewerkt werkt. In huis is een schone werkplaats vooral van groot belang om veilig en nauwkeurig te kunnen klussen.

Tip 2: kies het juiste gereedschap

Naast een veilige werkplaats is ook veilig gereedschap essentieel bij het voorkomen van ongelukken tijdens het klussen. Zorg ervoor dat u altijd over het juiste gereedschap beschikt bij het uitvoeren van klussen in en rondom uw woning. Soms kost goed gereedschap wat meer, maar heeft u hier over een langere termijn veel meer plezier van dan goedkoper gereedschap.

Tip 3: volg een cursus over explosieveiligheid

Tot slot is het sterk aan te raden om een cursus te volgen om veilig te leren klussen. Een cursus over explosieveiligheid kan bijvoorbeeld erg interessant zijn als u regelmatig met explosiegevaarlijke stoffen werkt. Een cursus over explosieveiligheid is niet alleen voor hobbyklussers interessant, ook voor professionele klussers zou een dergelijke cursus verplicht moeten zijn. Het kan veel schade veroorzaken als er plotseling explosies optreden! Zowel aan uw lichaam, aan als de omgeving waarin u klust.