april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Welk soort zwembad moet ik laten plaatsen?

zwembad in de tuin

Een zwembad heeft veel te bieden, er zijn ook veel soorten zwembaden op de markt waar je uit kan kiezen. Wil je een zwembad laten plaatsen? Kijk dan eerst of je een inbouw of opbouw zwembad wilt hebben. We zullen ze eens tegenover elkaar zetten.

Inbouw of opbouw zwembad?

Mede door het grote aanbod van zwembaden is het moeilijk om keuzes te maken, misschien wordt dat een stuk makkelijker als we beide type baden tegenover elkaar zetten.

  • De prijs. Een ingebouwd zwembad is een heel stuk duurder dan een opbouw zwembad. De kosten hierin zitten voornamelijk in de benodigde graafwerkzaamheden, installatie van het bad en het materiaal van het bad Ook als je een inbouwzwembad mooi wilt afwerken met bijvoorbeeld een terras, gaan hier extra kosten aan zitten.
  • De mogelijkheden: een inbouwzwembad geeft veel meer mogelijkheden qua afwerking en andere extra’s. Bijvoorbeeld het al eerder genoemde terras, een duikplank, waterval en een glijbaan passen veel beter bij een inbouw zwembad dan bij een opbouw zwembad. Ook heb je voor het afdekken van je zwembad bij een inbouw zwembad meer en betere mogelijkheden.
  • Het formaat. Bij opbouwzwembaden zit je meestal vast aan de maten, bij inbouwzwembaden heb je meer de vrije hand, ook zijn ze vaak dieper.
  • Je hebt bij een inbouwzwembad veel beter zicht op wat er in het water gebeurd, zeker bij kinderen kan dit een veiliger gevoel opleveren. Daarentegen kan de grotere diepte van een inbouwzwembad juist tegendraads werken.
  • De levensduur. Omdat een inbouw zwembad zeer sterk is (vooral de baden die gemaakt zijn van polyester), hebben ze een langere levensduur. Ook omdat ze door de omliggende grond beter beschermd worden.

Welke mogelijkheden heb je bij een inbouw zwembad?

Zwembaden van polyester, worden meestal prefab gemaakt. Dit soort zwembaden zijn populair doordat ze zeer sterk zijn maar toch fijn aanvoelen, wel zijn deze vaak erg duur.

Zwembaden met stalen wanden daarentegen zijn een heel stuk goedkoper, dit heeft voornamelijk te maken met de fabricagekosten. Het nadeel van beide baden is dat er maar beperkte ruimte om te spelen met de maten en vormen, bij betonnen zwembaden heb je daar veel meer mogelijkheden in. Met een betonnen zwembad heb je de volledige vrijheid in het ontwerp, ook zijn ze zeer duurzaam. Wel zijn betonnen zwembaden zeer duur, dit komt doordat er veel meer tijd in gestoken wordt.