mei 18, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Tips bij het onderhouden van uw tuin

tuin onderhouden

tuin onderhouden

Bij het onderhouden van een tuin zijn er verschillende aspecten om op te letten. Het gazon vergt immers een ander onderhoud, dan de struiken en bomen in de tuin! Bovenal is het belangrijk om u goed voor te bereiden op het onderhoud aan de tuin. Op deze manier bent u ervan verzekerd, dat planten en bomen een lange tijd in leven blijven. In dit artikel geven we u verschillende tips, die kunnen helpen bij het uitvoeren van onderhoud. Op internet vindt u veel meer instructievideo’s, waarin hovenier uitleggen op welke manier elementen uit de tuin het beste onderhouden kunnen worden. Wanneer heeft u de tuin voor het laatst van onderhoud voorzien?

 

Maai het gazon zeker eens per twee of drie weken

Om het gazon voldoende lucht en zonlicht te geven, is het verstandig om deze eens per twee of drie weken te maaien in de zomer. Tegen het einde van de zomer is het maaien van het gazon minder vaak noodzakelijk. Het gras zal immers nauwelijks groeien in de herfst en winter! Bij het maaien van het gazon kiezen veel mensen voor het opvangen van het gemaaide gras. Als dit op het gazon blijft liggen, kan dat het zonlicht en de lucht wegnemen voor de lagere grassprietjes. Andersom kan het gemaaide gras ook als compost gezien worden! Dit geldt alleen wanneer het gemaaide gras heel kort is. Tip: kies er eens per jaar voor om het gazon te verticuteren. Bij het verticuteren van het gazon krijgt de grond meer lucht, wat de kwaliteit van het gazon ten goede komt. Ook wordt het mos tussen het gras verwijderd.

gazon maaien
Hoe vaak maai jij het gazon?

Haal onkruid regelmatig weg uit plantenborders

Voor veel mensen is het wieden van onkruid bepaald niet de prettigste klus. Toch is dit erg belangrijk! Het onkruid neemt namelijk voedingsstoffen op uit de bodem van uw tuin, die ook door de planten en struiken opgenomen hadden kunnen worden. Door het onkruid in een vroeg stadium te verwijderen, blijft de grond voedzaam voor de andere planten in de border. Het kan al voldoende zijn om het onkruid weg te schoffelen. Zeker in de zomer zal het onkruid al snel uitdrogen en vergaan, als dit geschoffeld is. Reden genoeg om af en toe met de schoffel door de tuin te gaan! Klik hier, als u meer wilt weten over het onderhouden van de tuin. Op de website van een hovenier vindt u vaak nog talloze andere tips.