juli 18, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Gazon onderhoud in de winter

gazon winterklaar maken

Tijdens de zomermaanden ben je waarschijnlijk regelmatig bezig geweest met tuinonderhoud. Met een aangenaam zonnetje erbij is dat ook een ontspannen bezigheid. Nu de dagen korter, natter en donkerder zijn, schrappen veel mensen het tuinonderhoud even van de agenda. Toch is het een goed idee nog wat aandacht aan je tuin te besteden voordat de vorst intreedt. Dit helpt je beplanting om de winter te overleven. En zo heb je in de lente weer extra plezier van je tuin! Zo help je je gazon de winter door.

 

Gazon in de winter

In de winter krijgt het gras het, net als je overige planten, zwaar te voortduren. Gras bestaat voor een groot deel uit water. Wanner het bevriest, wordt het dus erg kwetsbaar voor beschadigingen. Knakken of breken de grashalmen, dan herstelt het gras zich niet tijdens de wintermaanden. Pas in de lente zul je bruine plekken in het gras ontdekken en zul je moeten bijzaaien. Het wordt daarom aangeraden in de winter niet of anders zo min mogelijk over het gras te lopen. Zo kan je grasveld tot rust komen.

Heb je je gazon het gehele jaar goed onderhouden, dan hoef je je weinig zorgen te maken over de wintermaanden. Een goed onderhouden gazon is sterk en kan de winter goed overleven.

 

Winterklaar maken van het gazon

Zodra het begint te vriezen, kun je niet meer maaien. Het best maak je je gazon daarom winterklaar.

Zorg er allereerst voor dat er geen bladeren blijven liggen op het grasveld. Door de vochtige weersomstandigheden gaat een laag bladeren snel rotten. Zo’n zware laag rottende bladeren doet je grasveld geen goed. Er kunnen zelfs schimmels ontstaan, die het gras aantasten.
Verwijder de bladeren met een hark. Het kan ook zijn dat je grasmaaier bladeren kan wegzuigen. Check dit dus even voordat je met harken begint, want het scheelt je een hoop werk.

tuin winterklaar maken
Heb jij jouw tuin al winterklaar gemaakt?

Nog even maaien voor de winter begint

Gras vergt weinig onderhoud, maar moet wel regelmatig gemaaid worden. In de zomer was dat misschien zelfs wekelijk, maar ook in de herfst en de winter kan je grasmat nog die liefde gebruiken. Zolang het gras nog groeit en het nog niet vriest, kun je nog wel maaien. De meest ideale grashoogte voor de winter is 4 tot 5 centimeter.

Een kleine grasmat kun je prima onderhouden met een handmaaier. Deze wordt echter inmiddels weinig meer gebruikt. Zeker als je een groter gazon hebt, ben je beter af met een elektrische grasmaaier. Heb je echt een behoorlijke oppervlakte gras om je woning, denk dan eens aan een toro zitmaaier. Deze maakt het onderhoud van je gazon een stuk eenvoudiger en het scheelt je een hoop tijd. Je kunt comfortabel zitten en wanneer je regelmatig maait, gaat je gras er echt groener uitzien!

Tip: de winter is een uitstekende periode om je tuingereedschap te inspecteren. Wellicht kan je grasmaaier een onderhoudsbeurt gebruiken. Wanneer je deze vervolgens niet meer gebruikt, zet ‘m dan netjes weg in de schuur, eventueel met een beschermdoek erover.