mei 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Een heerlijk dekbed voor een goede nachtrust

dekbed formaten

Een heerlijk dekbed voor een goede nachtrust

Een lekker warm dekbed is heerlijk voor in de winter en zorgt ervoor dat je de volgende ochtend uitgerust opstaat. Er zijn veel verschillende soorten dekbedden te verkrijgen en iedereen heeft weer zijn of haar eigen voorkeur. Ben jij ook op zoek naar een nieuw dekbed en kan jij ook wel wat handige tips en informatie gebruiken? Lees dan snel verder en laat je inspireren! 


Heb ik het gehele jaar door een dekbed nodig?

Ja, want dekbedden kun je ongeacht de temperaturen en de jaargetijden blijven gebruiken. Het vier-seizoenen dekbed is bijvoorbeeld een populaire optie voor veel mensen. Dit dekbed bestaat eigenlijk uit twee lagen: een dikker dekbed en een dunnere variant. Deze kun je door middel van drukknoopjes aan elkaar maken om zo een dik dekbed te creëren. In de zomer kun je de twee lagen uit elkaar halen en alleen onder het dunne dekbed slapen, terwijl je in de herfst en lente onder het dikkere dikbed kunt liggen. In de winter maak je het dikke en het dunne gedeelte vast aan elkaar en krijg je een enkel dik dekbed waardoor je het heerlijk warm zult hebben. Voor zowel de zomer als de winter is een dekbed met donsvulling erin erg geschikt. In de winter houdt dons warmte goed vast, terwijl het in de zomer niet klam en zweterig zal aanvoelen. Wat zijn jouw slaapgewoontes?

Er bestaan heel veel soorten dekbedden, met allerlei verschillende vullingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor katoen, synthetisch materiaal, wol of dons. Een mix van twee of meerdere van deze materialen behoort ook tot de mogelijkheden. Welk soort het beste bij je past, verschilt van persoon tot persoon. Bedenk bijvoorbeeld of ’s nachts snel zweet, of het juist erg snel koud hebt. Als je veel zweet, dan kun je het beste een vochtregulerende deken van dons kiezen. En als je samen met een partner slaapt in een bed, dan kun je beiden een eigen dekbed kopen dat het beste bij jullie persoonlijke slaapwensen past. De ene kan het namelijk snel warm krijgen, terwijl de ander het liefst tien lagen pyjama’s aanheeft tegen de kou. Daarnaast zijn twee aparte dekbedden ook handig voor degenen die veel liggen te woelen ’s nachts, want met ieder een eigen dekbed zul je je partner minder snel storen met je bewegingen. 

 

dons dekbed
Wat voor dekbed heb jij op bed liggen?


Het juiste formaat dekbed kiezen

Bij het kopen van een nieuw dekbed kun je in je achterhoofd houden dat je altijd liever te groot dan te klein koopt, kies liever voor een dekbed van 240×200 dan 200×200 cm. Soms hebben we namelijk de neiging om een te klein dekbed te kopen, omdat de vermelde formaten op de verpakking de maten van de tijk zijn. De tijk zit om het deken zelf en houdt alle dons bij elkaar. Vandaar dus dat je dekbed soms wat kleiner lijkt dan je aanvankelijk in gedachte had. Maar hoe weet je welke maat je nodig hebt? Meet je bed op in de breedte en tel bij de zijkanten er 20 centimeter bij. Zo krijg je in ieder gevoel genoeg de ruimte om lekker te kunnen blijven bewegen in bed, zonder dat je lichaam onbedekt raakt. Qua lengte kun je gewoon de lengte van je bed aanhouden. 

Kies voor een donsdekbed!

Een donzen dekbed voelt lekker zacht aan en valt licht over je lichaam heen. Daarnaast zijn ze ook praktisch, want met een dekbed is je bed zo weer opgemaakt ’s morgens! Verder heb je ook geen bedsprei meer nodig als je een dekbed hebt. Er zijn heel veel leuke dekbedovertrekken te koop, dus kies er eentje uit die jij mooi vindt en style zo je slaapkamer helemaal af!