juli 19, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Ontdek de veelgestelde vragen over waterontharders

waterontharder

waterontharder

Overweeg je al een tijdje om een waterontharder in huis te nemen? Dan is het belangrijk om allereerst meer te weten te komen over dit apparaat. Er zijn namelijk vandaag de dag verschillende merken en modellen beschikbaar die ieder hun eigen voordelen hebben. Zo heeft bijvoorbeeld ook ieder model een andere werking. Hierdoor kan het lastig zijn om tot een uiteindelijke keuze te komen. Om te voorkomen dat je een miskoop doet, hebben wij alle veelgestelde vragen over waterontharders op een rijtje gezet. Lees snel verder en kom meer te weten over de bijzondere werking van een waterontharder!

1. Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is eigenlijk niets meer dan een ionenwisselaar. Dit betekent dat een waterontharder is gevuld met kleine bolletje kunsthars. Wanneer deze bolletjes in contact komen met leidingwater, dan zal de kalk zich hieraan gaan hechten. Tijdens dit proces wordt er een kleine hoeveelheid zout afgegeven aan het drinkwater. Dit zorgt ervoor dat jouw huishouden alleen nog maar van ontkalkt water geniet. In de loop der tijd zal de ionenwisselaar verzadigt raken. Er kan geen kalk meer opgenomen worden, waardoor het regeneratieproces begint. Hierbij stroomt er zout water langs de bolletjes die de kalk vervolgens afvoeren naar het riool. Op deze manier kan de waterontharder het water weer volledig ontkalken. 

2. Kan ik elk soort zout gebruiken om te ontharden?

Het is helaas niet mogelijk om keukenzout in jouw waterontharder te gebruiken. Dit apparaat werkt immers alleen met regeneratiezout dat speciaal voor waterontharders is ontwikkeld. Regeneratiezout bevat een speciaal zoutgehalte dat niet schadelijk is voor jouw gezondheid of het apparaat. Om een optimale werking te kunnen garanderen is het dan ook verstandiger om het standaard keukenzout te laten staan. Hiermee kan jouw waterontharder beschadigen.

kraanwater
Schoon kraanwater

3. Hoe vaak moet het regeneratiezout aangevuld worden?

Het is lastig om vooraf te bepalen hoe vaak jij het regeneratiezout van jouw waterontharder moet bijvullen. Dit is namelijk geheel afhankelijk van een aantal factoren, zoals jouw woonsituatie en de hardheid van het water. Toch kan je gemiddeld gezien rekenen op een verbruik tussen de 50 een 100 kilo per jaar. 

4. Heeft een waterontharder onderhoud nodig?

Om te blijven genieten van een optimale werking wordt er geadviseerd om eens in de twee jaren jouw waterontharder te voorzien van een onderhoudsbeurt. Hierbij wordt het apparaat helemaal gecontroleerd en worden er indien nodig direct onderdelen vervangen. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen kunt blijven genieten van kalkvrij water, maar ook de levensduur verlengt. Het is belangrijk om het onderhoud altijd te laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Hiermee voorkom je immers dat er fouten worden gemaakt ten koste van jouw waterontharder!