juli 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Meubels beschermen tegen houtworm

houtworm bestrijden

Er zijn verschillende manieren, waarop houtworm bestrijden mogelijk is. Professionele ongediertebestrijders maken doorgaans gebruik van hitte of kou, om houtworm op een zo efficiënt mogelijke wijze te bestrijden. Daarbij is deze werkwijze veel milieuvriendelijker, dan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen uit een winkel. Meubels beschermen tegen houtworm is belangrijk om een verzwakking van de houten constructie te voorkomen. In dit artikel lees je er meer over! Hoe zorg jij er momenteel al voor, dat je meubels niet worden aangetast door houtworm of andere ongediertesoorten?

 

Houtworm veroorzaakt schade aan meubels

Houtworm is de larve van een tor of kever. Het diertje voedt zichzelf door hout te eten, wat het diertje in houten constructies vindt. De houtworm maakt hiervoor eerst een groot aantal gangen in het hout. Deze gangen zijn te herkennen aan de kleine gaatjes in houten meubels of andere houten constructies. Wanneer het beestje groot genoeg is, zal deze uitvliegen via een zogenaamde uitvliegopening in de houten meubels. Deze gangen zorgen er logischerwijs voor, dat de stabiliteit van houten constructies verminderd wordt. Reden genoeg om de houtworm al in een vroeg stadium aan te pakken.

houtworm
Voorkom houtworm in je meubels

Preventieve bescherming tegen houtworm

Meubels tegen houtworm beschermen begint bij preventieve maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan het insmeren van de houten meubels met beits. Torren en kevers reageren doorgaans niet goed op beits, waardoor zij op zoek zullen gaan naar een andere plek om hun larven achter te laten. Naast het gebruik van beits kan ook het gebruik van een combinatie van alcohol en azijn helpen. Mix beide stoffen goed door elkaar, alvorens je dit met een spuit op het hout aanbrengt. Let wel, dit is een preventief middel en geen bestrijdingsmiddel. Het middel trekt niet diep genoeg in het hout om de houtworm in de dieper gelegen gangen te kunnen doden.

 

Maak gebruik van eikels om houtworm weg te lokken

Naast de hulp die een professionele ongediertebestrijder kan bieden, kun je ook voor het gebruik van eikels kiezen. De eikels bieden een zeer fijne verstopplek voor de houtworm. Door eikels rond je houten meubels te leggen, is de kans relatief groot dat de houtworm naar deze eikels toe zal trekken. Op deze manier wordt een verergering van de schade aan je meubels voorkomen.

Tip: leg een vel wit papier onder houten meubels, om te kijken of er nog houtworm actief is. Je merkt dit aan de kleine houtsnippers, die op het papier zichtbaar zullen zijn.