juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Krijtverf in huis

Krijtverf in huis

Zo verfraai je je huis met krijtverf

Krijtverf is een verfsoort op waterbasis. Doordat er krijt aan de verf is toegevoegd, krijgt de verf als het gedroogd is een matte, poederachtige uitstraling. Dit verftype heeft vele voordelen ten opzichte van andere soorten verf. Dit type verf is vrij dekkend, maar ademt toch. Hierdoor voorkom je onder andere dat er vochtproblemen ontstaan. Ook is de verf milieuvriendelijk en eenvoudig aan te brengen. Met krijtverf in huis kun je op een leuke manier je huis een heel andere uitstraling geven. Ook is deze verf makkelijk te overschilderen. Als je creatief bent aangelegd en van afwisseling houdt, dan kun je regelmatig je woning of je accessoires een ander kleurtje geven.

Geef een muur een opvallende kleur

Zijn de muren in je huis wit of hebben deze een andere neutrale kleur? Dan kun je ervoor kiezen om een muur een felle of opvallende kleur te geven. Krijtverf is op veel soorten ondergronden goed aan te brengen, waaronder beton, behang en stucwerk. Om de hele kamer met krijtverf onder handen te nemen is misschien ietwat drastisch. Door er een wand echt uit te laten springen, krijgt de kamer al een compleet andere look. Experimenteer eens. Als het bij nader inzien toch niet wat je ervan had verwacht, dan schilder je de muur toch weer een andere kleur. Je kunt namelijk eenvoudig over gedroogde krijtverf heen schilderen.

Krijtverf in huis
Krijtverf is ook een leuke optie wanneer je kinderen hebt

Krijtverf kun je makkelijk gebruiken op accessoires

Als je wat kleiner wilt beginnen en niet direct de muren van je woning wilt schilderen, dan kun je krijtverf op accessoires in je huis gebruiken. Het leuke is dat je verschillende accessoires dezelfde kleur kunt geven, zodat ze bijpassend zijn. Je kunt natuurlijk ook voor meerdere kleuren kiezen. Voorbeelden van woonaccessoires die je kunt schilderen zijn de kruidenbusjes in de keuken, bloemenvazen, houten opbergboxen, kaarsenstandaards en je lectuurbak. Laat je fantasie de vrije loop. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Schilder je meubels

Ben je uitgekeken op die salontafel? Of ben je dat dressoir inmiddels zat? Je hoeft geen nieuw meubilair aan te schaffen om weer enthousiast te worden over je meubels. Als de betreffende meubelstukken nog heel zijn, dan kun je ze een heel nieuw uiterlijk geven met krijtverf. Wil je toch een andere kast? Neem dan eens een kijkje bij de lokale kringloopwinkel. Zo heb je voor weinig geld een ander meubelstuk en met krijtverf kun je het geheel naar jouw eigen smaak maken. Zie het als een leuk, creatief project!

Ook buitenshuis kun je met krijtverf aan de slag

Het kan zo zijn dat je tevreden bent over je huis, maar je tuin wel van verandering kan gebruiken. Ook hier is krijtverf uitermate geschikt voor. Denk eens aan het verven van bloembakken en -potten. Wat dacht je van een andere kleur voor je tuinstoelen? De verf hecht ook goed op keien en stenen accessoires. Voor een optimaal resultaat is het verstandig om het oppervlak dat je wilt schilderen eerst goed te reinigen en droog te maken. Schuren is in de meeste gevallen niet nodig, dus je kunt direct aan de slag!