juni 7, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Klokken in je interieur

klokken zijn al eeuwenoud, zoals je hier ziet

Alle klokken hebben gemeen dat ze als functie hebben de tijd te meten. Ze komen in alle vormen en gebruiken verschillende technieken. Sinds de oudheid tracht te mensheid de tijd correct te registreren. 

Lang, lang geleden

Een van de eerste klokken de zonnewijzer. De schaduw van een verticaal voorwerp, zoals een stok of obelisk, viel op markeringen die de tijd aanduidde. Men besloot om de dag in te delen in 12 periodes. Ook werd er gebruik gemaakt van waterklokken. Een reservoir gevuld met water, en voorzien van een kleine opening werd gebruikt om de tijd te meten. Aan de binnenzijde van het reservoir werden verschillende tijdsmarkeringen voorzien. Beide klokken hebben een grote foutmarge en zijn niet handig in gebruik. ‘s Nacht is er geen zonlicht en in de winter zal water bevriezen.

Mechanische klokken

Mechanische klokken zorgden voor een revolutie in de tijdsregistratie. Deze verschenen het eerst in de 14e eeuw in Europa. Deze klokken waren groot in omvang en waren voorzien van gewichten om de wijzer correct te laten ronddraaien. Torens werden voorzien van mechanische klokken zodat veel mensen de tijd in het oog konden houden. Mechanische klokken hadden een foutmarge van twee uur per dag. In onze moderne tijd is dit onaanvaardbaar maar toen was dat hoogstaande technologie. 

ook horloges zijn tegenwoordig niet meer weg te denken

Pendule klokken

Door gebruik te maken van een pendule of slinger werden klokken meer betrouwbaar. Pendule klokken geven de tijd accuraat aan. Aan de onderzijde van de slinger zit vaak een stelschroef. Dit dient om de klok bij te stellen. Met deze fijne afstelling door middel van het omhoog of omlaag schroeven van het moertje kan je zorgen dat de klok zeer precies loopt. Tot op de dag van vandaag gebruiken we pendule klokken. Een pendule klok op de schoorsteenmantel of een statige staande klok gebruikt een slinger om correct te lopen. 

Onrust

Op zee konden pendule klokken niet gebruikt worden. Navigatie is veel nauwkeuriger wanneer ook de tijdsfactor in rekening wordt gebracht. De uitvinding van de onrust was verantwoordelijk dat ook op schepen men een klok kun gebruiken. De onrust bepaalt de snelheid waarmee een mechanisch uurwerk loopt. Het is een combinatie van een uitgebalanceerd wieltje, gekoppeld aan een spiraalveer. Het tikken van een klok of horloge wordt vaak veroorzaakt door de werking van de onrust.

Kwarts kristal

Moderne klokken en polshorloges gebruiken een kwarts kristal. De werking van een kwartskristal klok berust op piëzo-elektriciteit. De afwijking van een kwartsuurwerk is minder dan één seconde per week.

Klokken die momenteel met name populair zijn, zijn ‘flip’ klokken en tevens industriële klokken, verkrijgbaar bij Klokkenconcurrent