mei 18, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Het onderhoud van houten vloeren is eenvoudig

vloer

vloer

Hardhouten vloeren gaan met gemak 25 jaar mee tussen het schuren door, als ze maar goed worden onderhouden. In deze blog vind je 10 bruikbare tips om je houten vloeren in tip-top conditie te houden.

Veeg en stofzuig intensief

Allerlei soorten vuil komt op onze vloeren terecht. Sommige deeltjes zijn schurend, net als het gruis op schuurpapier. Jouw gewicht bovenop die schurende deeltjes verandert in een schuurmachine die de afwerking van je vloer net zo effectief afslijpt als een willekeurige vloerschuurmachine. Dus haal dat gruis regelmatig en vaak van die vloer. Advies: een stofzuiger met een zeer zachte borstel.

Nieuwe laag

Breng een nieuwe lak/olie/waslaag aan op je houten vloer voordat er kale plekken op het hout verschijnen. Houten vloeren slijten niet gelijkmatig. Je zult eerst slijtage zien op kleine plekjes bij buitendeuren bijvoorbeeld. Of voor de koelkast en je zult vaak geen actie nemen omdat het maar een klein plekje is. Maar het is niet niets! Die kleine versleten plekjes kunnen niet ter plekke worden hersteld. Als de afwerking op één plek van de vloer niet goed meer is, moet je de hele ruimte opnieuw schuren. Houd probleemplekken dus goed in de gaten en breng een nieuwe laklaag op de vloer aan voordat deze (op plekken) versleten is. Er is vandaag de dag geen enkele afwerking op de markt die ook maar 10 jaar meegaat, tenzij je hem regelmatig opnieuw aanbrengt.

houten vloer
Houten vloer laten plaatsen

Breng een nieuwe laklaag aan op het moment dat er krassen en dofheid op de vloer verschijnen, maar voordat deze tot op het blanke hout is doorgesleten. Dit kan zo vaak zijn als elk jaar voor keukens die niet worden geveegd, of zo weinig als elke 15 jaar in slaapkamers boven.

Opnieuw coaten houdt in dat de bestaande afwerking van een vloer licht wordt geëtst met een fijnkorrelige zeef onder een buffer of schuurmachine, en dat vervolgens een enkele laag nieuwe afwerking wordt aangebracht.

Vloerbeschermers

Plaats vloerbeschermers op alle meubels die bewegen (vooral stoelen) en vervang ze regelmatig.

Nooit met stoom reinigen, meubellak, ammoniak

Echt nooit, maar dan ook nooit een houten vloer met stoom reinigen of allerlei reinigingsmiddelen die hiervoor niet geschikt zijn. Nooit. Dit soort reinigingsmiddelen kunnen de afwerking dof maken. Of zelfs beschadigen en zullen problemen veroorzaken wanneer je vloer opnieuw moet worden gecoat.