juli 23, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Thuisblijven is geen straf met een leuke hobby!

keuken

keuken

Vanwege alle maatregelen rondom het virus moeten we met z’n alle in Nederland steeds vaker thuiswerken of thuisblijven. We kunnen immers niet meer naar allerlei feesten, concerten, parken of andere activiteiten. Het is in de kern erg vervelend, maar wanneer je een leuke hobby hebt dan kun je je thuis toch goed vermaken! Voor zowel man als vrouw is het brouwen bier een leuke activiteit waarmee je zeker wel een poos zoet mee bent. In dit artikel lees je hoe jij als zonder enige kennis, gemakkelijk kunt beginnen met het brouwen van bier!

Aan de slag met thuisbrouwen – de basis

Thuis bier brouwen is niet alleen voor de pro’s. Er zijn veel kits die zijn samengesteld om van je zelfgemaakte brouwsel iets te maken waar je trots op kunt zijn. Er zijn veel verschillende soorten kits om uit te kiezen, maar de meest populaire is het bierbrouw pakket van Brouwpunt, die alles bevat wat je nodig hebt om thuis bier te brouwen. Ze zijn vaak speciaal op maat gemaakt voor beginners op dit gebied, maar ze zijn ook geweldig voor mensen die grotere batches willen maken of een kit met meer functies willen. Er zijn twee soorten brouwsets: een startersset voor beginnende brouwers en een complete set voor meer ervaren brouwers. De starterkits worden zoals eerder vermeld, geleverd met alle apparatuur die je nodig hebt om te beginnen met het produceren van zelfgemaakte brouwsels, terwijl een complete kit extra apparatuur heeft zodat je kunt experimenteren met verschillende brouwmethoden. Het is ook vermeldenswaard dat er met deze kits geen voorkennis of ervaring in thuisbrouwen nodig is – ze worden van begin tot eind compleet met instructies geleverd.

borrelen
Lekker borrelen in je woonkamer

Het brouwproces voor het zelf brouwen van bier

Bier brouwen is het proces waarbij bier wordt gemaakt door een op zetmeel gebaseerde vloeistof met gist te vergisten. Het brouwproces duurt meestal ongeveer 10 dagen, afhankelijk van de bierstijl. Zolang je de juiste stappen volgt, kun je thuis je eigen bier brouwen, zelfs als je geen expert bent. Het bier brouw proces bestaat uit 7 stappen die je gemakkelijk zelf kunt volgen:

  1. Schroten
  2. Maischen
  3. Filteren
  4. Koken
  5. Koelen
  6. Vergisten
  7. Bottelen

Diepgaande informatie over het gehele proces kun je vinden op de website van Brouwpunt.nl. Zij hebben video’s gemaakt van fase die je meemaakt tijdens het brouwen. Ook hebben zijn tientallen soorten starterspakketten waardoor er bijna voor iedereen wel wat tussen zit. Zeker even de moeite waard om een kijkje te nemen. 

Ideeën en recepten voor zelfgemaakte recepten

Een van de beste manieren om recepten voor zelfgebrouwen bier te krijgen, is door van andere brouwers te leren. Er zijn verschillende social media kanalen die je op weg kunnen helpen. De recepten voor verschillende soorten dranken zijn natuurlijk gewoon beschikbaar op internet en op blogs.