april 8, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Gezellig aan tafel met het hele gezin? 3 slimme tips!

makkelijke maaltijden doorbreken

makkelijke maaltijden doorbreken

Gezellig aan tafel met het hele gezin. Wie wil dat nou niet? De tafel gezellig aangekleed, eten wat staat te pruttelen en vervolgens met z’n allen kletsen over de dingen die je vandaag gedaan hebt en genieten van de huiselijke gezelligheid. Het klinkt bijna idyllisch. Uit onderzoek blijkt dan ook dat steeds minder mensen tijd maken om samen aan tafel te eten. Steeds vaker kiezen we voor een makkelijke maaltijd op de bank. Wel zo praktisch, maar een stuk minder gezellig. Wil jij dit patroon doorbreken? In dit artikel geven we 3 slimme tips voor meer gezelligheid aan tafel en maaltijden waar het hele gezin van zal smullen!

 

1.      Minder kans op obesitas door eetmomenten aan tafel

 

Wist je dat je minder kans op het ontwikkelen van obesitas hebt als je al je eetmomenten aan tafel doet? Steeds vaker kiezen mensen voor een snelle hap op de bank. Terwijl ze zich concentreren op de televisie, vergeten ze dikwijls dat ze aan het eten zijn. Hierdoor leggen je hersenen minder snel de link dat ze van eten moeten genieten. Het gevolg? Na een paar uur krijg je weer honger en ga je snacken. Dit is een vicieuze cirkel van een onverantwoord voedingspatroon.

Door al je eetmomenten aan tafel te doen, zal je je meer focussen op het eten. Bij ieder hapje wordt stil gestaan. Bovendien zorgt de gezelligheid aan tafel er ook voor dat je langzamer eet en elkaar op bepaalde eetgewoontes wijst. Ook wanneer je incidenteel alleen eet, is het belangrijk om dit aan tafel te doen. De vraag, wat eten we vanavond 1 persoon?, is vaak moeilijk te beantwoorden. Je bent sneller geneigd om een witte boterham naar binnen te proppen of in de avond te snacken. Door stil te staan bij de maaltijd, zal je sneller voor gezondere alternatieven te kiezen. Eten aan tafel is dan ook indirect goed voor de gezondheid.

eetmomenten aan tafel
Hoe doorbreek je makkelijke maaltijden en krijg je meer eetmomenten aan tafel?

2.      Kleed de tafel leuk aan

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de eettafel ook echt uitnodigend is. Vaak zien we dat de eettafel steeds meer gebruikt wordt als ‘rommelhok’. Spullen worden hierop gedeponeerd en snel aan de kant geschoven als er gegeten moet worden. Echt aantrekkelijk is de tafel dan ook niet.

 

Investeer daarom in een mooie eettafel en stoelen en kleed deze aan met leuke accessoires. Denk bijvoorbeeld aan gezellige kaarsjes en placemats. Dit geeft de tafel net wat meer flair, waardoor het nog leuker is om samen een maaltijd te nuttigen.

Even geen zin om te koken en eten bestellen? Geen probleem! Schuif allemaal lekker aan en geniet van het gebrachte lekkers. Gezelligheid gegarandeerd!

 

3.      Kies voor kindvriendelijke maaltijden

Zijn er regelmatig pruillippen en lange gezichten aan tafel te bespeuren? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Natuurlijk kan je nooit iedereen tevreden stellen, maar er is wel veel wat je kan doen om het weer wat gezelliger te maken. Ga bijvoorbeeld samen met de kinderen aan de slag in de keuken. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kinderen beter eten als ze geholpen hebben om het te maken.

 

Wil je een keer een echt feestmaal op tafel zetten? Kies dan voor eten bezorgen en geniet van de tijd dat je eens niet in de keuken hoeft te staan. Betrek je kinderen bij het kiezen van hun favoriete gerechten en geniet van een heerlijke maaltijd aan de eettafel. Genieten tot en met!