juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Spouwmuurisolatie

Nu de winter weer voor de deur staat, gaat de verwarming weer vaker aan. Om het aangenaam te maken gaat de thermostaat in de ochtend al aan op de gewenste temperatuur. Wanneer de ruimte op temperatuur is, slaat de kachel af. Pas wanneer de temperatuur in de ruimte is gedaald, slaat de verwarming weer aan om de kamer op de gewenste temperatuur te houden. Veel warmte zal verdwijnen via de muren en ramen. Wanneer u deze factoren goed isoleert, zal de warmte beter in huis blijven hangen en hoeft de Cv minder te stoken om het warm te houden. Door uw spouw te isoleren, zal de warmte veel beter blijven hangen.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is één van de populairste isolatieklussen, dit omdat het één van de goedkoopste is maar wel een hoog rendement heeft. Wanneer uw woning gebouwd is tussen 1920 en 1976, dan heeft deze een spouw. Woningen na 1976 hebben standaard al spouwmuur isolatie. Woningen na 1920 hebben nog een holle ruimte tussen de binnen en de buitenmuur. Deze lege ruimte wordt de spouw genoemd en is 7 á 9 cm breed. Tijdens een isolatieklus worden er kleine gaatjes in de voegen van uw buitenmuur geboord, waar met een spuitmond isolatiemateriaal naar binnen wordt gespoten. Wat er tussen uw muren wordt gespoten is aan u, er zijn namelijk veel verschillende soorten isolatiematerialen.

Hoe gaat het in zijn werking?

Een nadeel van een niet geïsoleerde spouw, is dat deze veel warmte verliest. Het is daarom een verstandige keuze om uw spouwmuur te laten isoleren. De werkwijze die wordt gehanteerd om uw spouwmuur te isoleren, is erg gemakkelijk. Er worden een aantal kleine gaten geboord in de voegen van uw buitenmuur. Met een spuitmond wordt er isolatiemateriaal in uw spouw geblazen. Wanneer uw hele spouw vol zit met isolatiemateriaal, vullen ze de gaten weer met voegmiddel en is de klus klaar. Het is een simpele werkwijze en is snel klaar. Hierdoor is het een relatief goedkope manier om uw woning goed te isoleren. Het is echter wel een klus die u over moet laten aan de experts, want wanneer er verkeerd wordt om gegaan met bepaalde isolatiematerialen, kan het schadelijk zijn voor uw gezondheid. Na de isolatie gaat u gelijk besparen op uw energierekening.

Verschillende isolatiematerialen

Er zijn grofweg 4 verschillende soorten isolatiemateriaal waar u uit kunt kiezen. Dit zijn de materialen: steenwol, glaswol, PUR schuim en isolatiekorrels. De materialen hebben allemaal hun voor- en nadelen wanneer ze worden gebruikt. Voor u de 4 soorten op een rijtje met hun voor- en nadelen.
– Steenwol heeft naast een goede warmte isolatie ook een uitstekende geluidsisolerende werking.
– Glaswol heeft een minder goede geluidsisolatie, maar is een stuk vochtbestendiger dan steenwol.
– PUR schuim wordt veel gebruikt en heeft een open structuur waardoor de muur blijft ademen.
– Isolatiekorrels worden ook veel gebruikt en wordt steeds populairder en is gemaakt van piepschuim korrels.
Het ene materiaal kan beter tegen vocht dan de ander. Het is afhankelijk van wat u belangrijk vindt aan een isolatiemateriaal, voor welk materiaal u kiest.

Kosten

De kosten voor een spouwmuurisolatie kunnen laag gehouden worden, doordat het een snelle isolatieklus is. Er hoeven alleen kleine gaatjes geboord te worden, dit geeft weinig rommel en is snel klaar. Binnen een dag kunt u genieten van een beter geïsoleerde woning. De gemiddelde kosten voor een vierkante meter isolatie ligt rond de €15,-. Voor u hebben wij gemiddelde kosten voor verschillende huistypes op een rijtje gezet.
– Vrijstaande woning: 150 m², €2.350,-
– 2 onder 1 kap: 100 m², €1.650,-
– Hoekwoning: 65 m², €1.300,-
– Tussenwoning: 65 m², €950,-
– Appartement: 25 m², €550,-
Wanneer u uw woning hebt geïsoleerd, gaat u veel geld besparen per jaar. De besparing is afhankelijk van uw type woning, maar u gaat tussen de €120,- en de €600,- per jaar besparen. Een isolatieklus heeft u de binnen enkele jaren terug verdiend.
In samenwerking met Isocarm Spouwmuurisolatie.