juni 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Nieuwe trend: de robuuste tafel

robuuste tafel

Bij een moderne inrichting denken veel mensen aan strakke lijnen, aan zwart wit met wat grijstinten. Deze stijl inrichting is echter totaal niet meer modern. De nieuwe trend is imperfectie. Je wil dat je meubels rauw zijn. Je wil de boom nog in het hout herkennen en het metaal zou uit een havenloods kunnen komen. Dat is het nieuwe modern. De oorsprong van de materialen moet herkenbaar zijn en alles moet dicht bij de natuur staan. In deze trend horen natuurlijk ook robuuste tafels thuis. De robuuste tafel is nog een vrij breed concept, dus hier staan verschillende soorten en tips voor je verdere inrichting op een rij.

 

Steigerhout

De eerste stijl robuuste tafel die je veel tegenkomt is de steigerhoutstijl. De naam zegt het al. In deze tafels voert de incorporatie van steigerhout de boventoon. Dit hout is natuurlijk wel licht bijgewerkt, zodat deze als tafel kan functioneren, maar de originele imperfecties blijven behouden. Zo kan je de individuele planken herkennen en zullen er zeker barsten en kuiltjes in het hout zitten. Het oppervlak is dan ook niet glad. Vaak wordt het steigerhout gecombineerd met wat grover metaal. Dit metaal zit vaak verwerkt in de tafelpoten en hoeken. De combinatie van het imperfecte hout en het grove metaal past perfect in de nieuwe trend.

 

Kerkelijk

Een stijl die je ook steeds vaker ziet is het kerkelijke. In deze stijl zitten veel vormen die je veel ziet in kerkelijke inrichtingen. De banken waar je in de kerk in zit bevatten veel ronde en gewelfde vormen. Voor robuuste tafels houdt dit dus in dat je tafelpoten zeer breed met ronde randen zijn. Daaronder is de voet langwerpig, dik en parallel aan de breedte van de tafel. Vaak wordt in deze stijl ook elementen van steigerhout verwerkt.

 

Minimalistisch

Een andere stijl voor robuuste tafels is het minimalisme. Hier worden simpele materialen, veelal hout, gebruikt en worden deze nauwelijks bewerkt. Ook zijn er geen vreemde vormen te vinden. Alles bestaat uit eenvoudige balken. Als je gek wil doen, kan je tafelpoten nog laten kruisen, maar meer dan die variatie zie je niet snel in deze stijl.

robuuste tafel stijgerhout
Past een robuuste tafel ook in uw interieur?

Kleuren

De hoofdkenmerken van robuuste tafels zijn dus imperfectie en ruwe materialen. De kleuren in de inrichting die hierbij passen reflecteren dit. De meest voorkomende materialen, hout en metaal, bevatten veel bruin, grijs en zwart. Stoelen die je aan de tafel zit bestaan dus uit deze kleuren. Uiteraard moet je niet alle stoelen in dezelfde kleur nemen. Je neemt verschillende tinten bruin, een enkele zwart of grijs. Anders zou het natuurlijk te perfect zijn.

 

De ruimte

De ruimte waarin je een robuuste tafel plaatst, moet natuurlijk ook resoneren met de tafel. Je zet zo’n meubelstuk niet neer in een felgekleurde ruimte. Op de vloer wil je grote grove tegels of ruw hout hebben liggen. In de muren zijn de originele bouwmaterialen ook nog zichtbaar. Je kunt dus de stenen of het hout zien. Dit maakt het hele plaatje compleet en zorgt voor een echt moderne inrichting.

 

Kijk voor meer inspiratie eens op Woodindustries.nl