juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Hoe werkt asbestsanering?

asbestsanering

asbestsanering

Wanneer er zich om jouw woning of bedrijfspand asbest bevindt, dient deze zo snel mogelijk te worden verwijderd. Het proces van het verwijderen van asbest wordt ook wel asbestsanering genoemd. Dit proces moet uiteraard door een gecertificeerd saneringsbedrijf worden uitgevoerd, zodat alle werkzaamheden veilig kunnen worden uitgevoerd en het asbest veilig kan worden verwijderd. Uiteraard verloopt dit proces in een aantal stappen. Hier lees je hoe dit proces in zijn werking gaat om succesvol al het asbest rondom jouw woning of bedrijfspand te verwijderen.

Stap 1: Een goede voorbereiding

Voordat een saneringsbedrijf kan beginnen aan het verwijderen van de asbest rondom jouw woning of bedrijfspand, moet er eerst worden geïnventariseerd wat het risicoklasse is en met welke veiligheidsvoorwaarden er rekening moet worden gehouden. Hiervan moet een officieel rapport door een gecertificeerd inventarisatiebedrijf worden gemaakt, waaruit blijkt waar de werkzaamheden moeten worden toegepast. Aan de hand van het rapport kun je zien of het nodig is om een sloopmelding in te dienen, voordat de werkzaamheden beginnen.

Stap 2: De uitvoering 

Zodra alles geregeld is zoals het aangegeven in het inventarisatierapport, kan het saneringsbedrijf aan de slag gaan. Het verwijderen van asbest kan zowel binnen, als buiten worden verwijderd. Wanneer er asbest binnen in een woning of bedrijfspand moet worden verwijderd, moet er eerst een besloten werkruimte worden gemaakt. De ruimte wordt ook wel een containment genoemd. In deze ruimte vinden alle asbest werkzaamheden plaats en wordt zo ingericht dat er geen asbeststof buiten de ruimte vrij komt. Wanneer er buiten asbest moet worden verwijderd, wordt er meestal geen containment gemaakt voor hechtgebonden asbest bevattende materialen. In beide gevallen is het alleen voor bevoegd personeel toegestaan, om de werkruimte te betreden.

Stap 3: Een noodzakelijke eindcontrole

Nadat alle werkzaamheden voor het verwijderen van de asbest zijn uitgevoerd, wordt er eerst een eindcontrole uitgevoerd. Tijdens de controle wordt de concentratie van asbestvezels in de lucht gemeten. Wanneer deze waarde in orde is, wordt de werkruimte opgeheven en wordt al het afval veilig weggevoerd door het saneringsbedrijf. Hiermee is de asbestsanering voltooid en kun je hier weer veilig gebruik van maken. Advies van specialisten op het gebied van asbest? Vraag Gaertner Milieutechniek voor persoonlijk advies op maat.