Vrijwel iedereen weet wat een verhuizing inhoudt. Je vervoert je inboedel van A naar B. Maar heb je wel eens gehoord van een inboedel ontruiming? Hierbij worden er ook spullen vervoerd, maar er komen meer werkzaamheden bij kijken dan bij een verhuizing. In dit artikel vertellen we je precies wat een inboedel ontruiming inhoudt en hoe dit proces verloopt. Ook helpen we je bij het vinden van een ontruimer bij jou in de buurt, zodat je snel geholpen kunt worden.
Wat is een inboedel ontruiming?
Wanneer we het hebben over een inboedel ontruiming bedoelen we het leeghalen van een woning of bedrijfspand. Alle spullen worden uit het pand gehaald en naar een plaats naar keuze gebracht. Dit kan een nieuwe woning zijn, maar ook een tweedehands winkel of een stortplaats. Alles wordt verwijderd, en dan bedoelen we ook echt alles. Daarnaast kan een ontruimbedrijf helpen bij het doen van herstelwerkzaamheden. Denk hierbij aan het verwijderen van vloerbedekking en het opvullen van gaten in de muur. Dit is vooral handig als je een woning ‘kaal’ moet opleveren.
Wat gebeurt er allemaal tijdens een ontruiming?
Een ontruiming bestaat uit verschillende onderdelen. Veel mensen vragen zich af wat er allemaal gebeurt tijdens een inboedel ontruiming. We zetten alle werkzaamheden op een rij:
Inventarisatie van de inboedel
Voordat de ontruiming echt begint, maken de ontruimers een inventarisatie van de inboedel. Zo weten ze precies hoeveel werk er in gaat zitten. Ook bespreken ze de wensen van de klant en wordt er vervolgens een datum voor de ontruiming gekozen.
Verhuizen of opslaan van spullen
Een ontruimer haalt de hele woning leeg en vervoert de spullen naar een plaats naar keuze. Dit kan een nieuwe woning zijn, maar ook een opslagplaats. Het bewaren van de inboedel in een opslag kan handig zijn als je op dit moment geen ruimte hebt voor alle bezittingen.
Afvoeren
Zijn er spullen die je niet meer nodig hebt? Niet alles in huis hoeft weggegooid te worden. Veel spullen kunnen worden gedoneerd of worden hergebruikt. De ontruimers kunnen de spullen afvoeren naar een stortplaats maar ook naar een kringloopwinkel brengen of van je overkopen.
Schoonmaak- en herstelwerkzaamheden
Als het pand is leeggehaald, kan het ontruimbedrijf schoonmaak- en herstelwerkzaamheden uitvoeren. Dit is vooral handig bij de oplevering van een huurwoning wanneer het pand in de oorspronkelijke staat moet worden teruggebracht.
Wanneer is een inboedel ontruiming nodig?
Er komt dus best veel kijken bij een inboedel ontruiming van een woning of bedrijfspand. Maar wanneer is zo’n ontruiming nu eigenlijk nodig?
- Bij een verhuizing: ga je verhuizen naar een kleinere woning? Dan kan je vaak niet de hele inboedel meenemen. De spullen die niet meer nodig zijn, kunnen worden afgevoerd of opgeslagen.
- Na het overlijden van een dierbare: als er een dierbare overlijdt, is een woningontruiming soms noodzakelijk. Een professioneel team helpt bij het afvoeren van alle overgebleven spullen en levert het pand bezemschoon op voor de verkoop of volgende bewoner.
Opleveren huurwoning: een huurwoning moet vaak kaal worden opgeleverd. Dit betekent zonder vloerbedekking en wandbekleding. Het kan handig zijn om hulp in te schakelen bij het opleveren van een huurwoning als je hier zelf geen tijd voor hebt.
Meer verhalen
Energieleveranciers vergelijken: waar moet je op letten?
Het kopen van een huis in Amsterdam: Tips, overwegingen en het avontuur van het vinden van jouw ideale thuis
Wanneer is het niet toegestaan om een woning te verhuren in Utrecht?