mei 18, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Spouwmuurisolatie, belangrijker dan je denkt

Spouwmuur isoleren

Voor bijzonder veel woningen geldt dat ze beschikken over een zogenaamde spouwmuur. Wanneer dat het geval is kan je rekenen op een interessante opportuniteit om de muren van je woning te isoleren. Steeds vaker maken mensen de keuze om hun muren te isoleren. Dat is het resultaat van het feit dat we ons er steeds bewuster van worden dat er via deze weg heel wat warme lucht uit de woning ontsnapt. Het plaatsen van spouwmuurisolatie wordt door experten bestempeld als één van de meest interessante vormen van muurisolatie. Dit gezegd hebbende is dit helaas wel niet altijd mogelijk. Wil je hier nu meer over ontdekken? Blijf dan zeker verder lezen!

Wanneer kan je spouwmuurisolatie plaatsen?

Zoals in de inleiding al werd aangegeven moet er rekening mee worden gehouden dat het plaatsen van spouwmuurisolatie niet altijd tot de mogelijkheden behoort. Dat is het gevolg van verschillende redenen. In eerste instantie zijn er heel wat woningen die simpelweg niet over een spouwmuur beschikken. Wanneer deze niet voorhanden is kan je ze uiteraard ook niet isoleren. Dat is echter niet de enige reden waarom spouwmuurisolatie mogelijks niet kan worden toegepast. Dit is bijvoorbeeld ook het geval wanneer de spouwmuur heel wat bouwafval telt. In principe zou je er dan voor moeten kiezen om eerst dit afval te laten verwijderen.

Van welke isolatiematerialen kan gebruik worden gemaakt?

Voor het isoleren van de spouwmuur kan er gebruik worden gemaakt van tal van verschillende soorten isolatiematerialen. Spouwmuurisolatie komt eigenlijk voor in drie vormen, namelijk:

  1. Minerale wol;
  2. EPS-parels;
  3. PUR-schuim;

Van welk type isolatiemateriaal er gebruik zal worden gemaakt is afhankelijk van de situatie in kwestie. In het bijzonder moet er dan ook worden gecontroleerd over welke breedte de spouwmuur beschikt. Het is namelijk deze breedte die zal aangeven hoe dik het isolatiemateriaal mag zijn dat wordt gebruikt. In ieder geval, de kosten verschillen niet zo sterk tussen de verschillende materialen. Wat deze kosten betreft kan je rekening houden met de inhoud van het volgende stukje.

Het isoleren van een huis
Het isoleren van een huis

Met welke kosten dien je rekening te houden?

Wanneer je de verschillende soorten spouwmuurisolatie gaat vergelijken zal je tot de vaststelling komen dat er aan elk type isolatiemateriaal bepaalde kosten verbonden zijn. Voor minerale wol geldt dat ze kan worden bestempeld als de voordeligste keuze. Hierbij is er sprake van een kostprijs gelegen tussen de 15 en 20 euro per vierkante meter. Voor de andere twee mogelijkheden geldt dat je rekening kan houden met een prijskaartje van respectievelijk 20 à 25 en 25 à 30 euro.

Zoals eerder op deze pagina al aangegeven zal het type spouwmuurisolatie waar je gebruik van gaat maken worden bepaald op basis van verschillende factoren. Niet alleen de breedte van de spouwmuur speelt op dit vlak een cruciale rol. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de mate aan isolatie die je wenst te realiseren. Wil je bijvoorbeeld alleen maar een thermische isolatie realiseren of is het voor jou ook van belang dat er akoestische isolatie wordt voorzien? In ieder geval, vergelijk goed de verschillende mogelijkheden die er op vlak van spouwmuurisolatie bestaan.