juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Een lichtstraat plaatsen

Indien u een uitbouw aan uw huis heeft of eventueel een serre waar te weinig licht naar binnenkomt zijn daar oplossingen voor. U zou kunnen besluiten om bij een uitbouw een extra raam erbij te plaatsen zodat er meer licht door het raam naar binnenkomt. Wanneer de uitbouw of serre een plat dak heeft zijn er betere oplossingen. U zou kunnen besluiten om een lichtkoepel te plaatsen op het platte dak of nog beter een of meerdere lichtstraten.

Lichtinval
Een lichtstraat is eigenlijk niets anders dan een platte lichtkoepel die alleen veel groter is. Er zijn lichtstraten van ruim 2 meter met een breedte tot ongeveer 60 cm. De ombouw van een lichtstraat is van aluminium met daarin glas of eventueel een doorzichtig kunststof. Vaak wordt glas gebruikt omdat dit het voordeel heeft dat het licht goed wordt doorgelaten en goed geluidsisolerend is. Wanneer er glas wordt gebruikt dan zal men nooit een laag gebruiken maar minimaal twee. De buitenste laag zal men bij een lichtstraat voorzien van een coating die het vuil zo min mogelijk op het glas achterlaat. De binnenste laag wordt extra versterkt. Men wil voorkomen dat er iemand door het glas naar binnen zou kunnen vallen. Tussen de glaslagen wordt een, nadat het luchtledig is gezogen, met een gas gevuld die ervoor moet zorgen dat het extra isolerend is.

Constructie
Je hebt een lichtstraat die vast wordt aangebracht. Hierbij is dus het geheel gesloten. Tegenwoordig worden de lichtstraten ook vaak voorzien van een mogelijkheid om hem tijdens warme zomerdagen open te maken. Hierdoor heb je een heerlijke verkoeling wanneer het tijdens de zomer erg warm is. Door het plaatsen van twee of indien mogelijk drie lichtstraten krijg je een grote hoeveelheid ligt binnen. Dan is het heerlijk om er overdag te zitten, zeker wanneer er een lichte verkoeling is. Voordat je hem laat plaatsen is het verstandig verschillende offertes aan te vragen omdat er behoorlijke prijsverschillen in kunnen zitten.