juni 6, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Cementdekvloeren voor in huis

cementdekvloer

cementdekvloer

Een cementdekvloer wordt gebruikt om er, nadat hij is gelegd, er een vloerbedekking over te leggen, tegels, hout of zeil. Een cementdekvloer is een cementgebonden ondervloer. Een cementdekvloer moet super strak worden gelegd om te voorkomen dat bij het leggen van tegels en dergelijke problemen zouden kunnen ontstaan. Vaak wordt er in een dergelijke vloer een bewapening aangebracht. Er werden voor de bewapening altijd metalen netten gebruikt. Tegenwoordig gebruikt men daarvoor ook wel glasvezel netten. Door de glasvezel netten te gebruiken is er veel minder aanmaakwater nodig. Dat werkt alleen maar in het voordeel omdat de sterkte dan van de vloer veel groter wordt.

Wapening
Men gaat een cementdekvloer bewapenen omdat het de sterkte van de vloer gunstig beïnvloed. Het risico dat er krimpscheuren kunnen ontstaan is bijna hierdoor tot 0 gereduceerd. Omdat hij sterker is kan hij ook zwaarder worden belast. Het scheuren zal met 70% worden teruggebracht. Er wordt altijd bewapening aanbevolen als de cementdekvloer in het zicht blijft. Het wordt aanbevolen als er enkel een coating wordt aangebracht. Ook is een bewapening nodig als de cementdekvloer wordt aangebracht op isolatie waardoor de dikte van de vloer minder dan 6 cm wordt. Het aanbrengen van de wapening gebeurd door eerst een cementdekvloer aan te leggen waarover de tweede laag wordt gelegd. Na het aanbrengen van de eerste laag wordt de wapening gelegd en daarna wordt de tweede laag aangebracht.

Cement vloer
Een cementdekvloer is ideaal als ondervloer.a

Vezelversterking
Er wordt een vezelversterking aan de cementdekvloer toegevoegd wanneer er vloerverwarming wordt gebruikt. De vloer wordt slijtvaster. Ook zullen er in de vloer door de vezelversterking minder krimpscheuren ontstaan. De trekspanning in de vloer worden nu opgevangen door de vezelversterking. Omdat een vloer met vloerverwarming uitzet en krimpt zullen er spanningen in de vloer ontstaan. Door de vezelversterking zal de vloer ook beter de thermische spanningen kunnen opvangen.
Bij het leggen van cementdekvloeren komt heel wat kijken. Het is niet zomaar even storten van de vloer. Men moet weten wat men moet doen om scheuren te kunnen voorkomen.