mei 17, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Hoe krijg je het beste daglicht in je huis?

Raam daglicht

Raam daglicht

Een beetje licht in je huis geeft al snel veel voordelen. Zo lijken de ruimtes groter en geeft het een algehele fijne sfeer. Daarnaast scheelt het ook nog eens in de kosten voor licht dat je niet zelf hoeft aan te zetten. Mogelijk scheelt het ook stookkosten doordat het directe zonlicht ook de ruimte verwarmd. Maar hoe zorg je ervoor dat er zoveel mogelijk daglicht in je huis komt? Lees het hieronder!

Meer ramen meer licht

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar meer glasramen zorgen wel voor meer lichtinval. In plaats van dat je een enkel kozijn hebt met een deur ernaast, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor grote glazen schuifdeuren richting de achtertuin. Op deze manier creëer je en grote open ruimte, waardoor zonlicht naar binnen komt.

Je kunt daarnaast raamkozijnen laten plaatsen, om zo op iedere verdieping een lichte omgeving te creëren. De grote glasramen die hierin worden geplaatst laten genoeg licht door, zodat de kleinste kamers goed verlicht worden. Plaats dus meer en grotere ramen om meer daglicht binnen te laten in jouw huis.

glazen raam
Glazen raam voor licht

Licht van bovenaf

Naast de standaard ramen die je kunt (laten) plaatsen, kun je het ook vanaf een andere hoek bekijken. Namelijk van bovenaf. Heb jij een aanbouw een schuur of andere ruimte waar maar weinig ligt naar binnen komt? Dan zijn lichtkoepels de perfecte oplossing. Er zijn namelijk geen al te ingrijpende werkzaamheden nodig om deze te plaatsen. Uiteraard moet er wat verbouwd worden, maar vaak is het al binnen een dag geplaatst. Dankzij de standaard maten vind je er altijd wel eentje die goed past.

Doordat een lichtkoepel het licht van bovenaf naar binnen doorlaat heb je op vrijwel ieder moment van de dag direct zonlicht. Je bent dus niet afhankelijk van welke kant het huis op staat, om de beste lichtinval te hebben. Door de relatief kleine maat, passen lichtkoepels ook nog eens op de meeste plaatsen. Een lichtkoepel is daardoor uiterst geschikt om de wat kleinere donkere plekke wat extra daglicht te bieden.

Daarnaast biedt het ook een optie om dit soort ruimtes wat makkelijker te luchten. Veel lichtkoepels kunnen namelijk ook open gezet worden, om wat frisse lucht door te laten. Ventileren wordt hiermee ontzettend gemakkelijk. Je hoeft het alleen maar op een kiertje te zetten en even te wachten. Vergeet alleen niet om de lichtkoepel uiteindelijk ook weer dicht te doen.