april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

De LED lamp is de lamp van de toekomst

led lamp

led lamp

Vele jaren gebruikten vooral particulieren maar ook veel bedrijven vooral gloeilampen voor de verlichting. Er waren eigenlijk geen alternatieven, behalve de Tl-buis die vooral koud licht gaf. Geschikt voor kantoorruimtes en de keuken, maar daarmee hield het eigenlijk wel op. Gloeilampen waren te koop in alle soorten en maten, met verschillende kleuren licht en met vermogens van 15 tot wel 120 Watt. Maar tijden veranderen. We moeten zuiniger zijn met energie en dus deed de LED verlichting zijn intrede. En inmiddels is die wel aardig ingeburgerd, zowel in bedrijven als bij ons thuis. Steeds meer mensen kiezen ervoor om oude gloeilampen te vervangen door duurzame LED verlichting. Daar zijn meerdere redenen voor.

De gloeilamp verdwijnt uit kantoor en huis

Gloeilampen worden steeds minder geproduceerd. Gloeilampen met een hoog vermogen worden al niet meer verkocht. Lampen met een lager vermogen zie je ook steeds minder in de schappen van warenhuizen, bouwmarkten en speciaalzaken. Steeds vaker kiezen  we voor een voordeliger alternatief. LED verlichting wordt dan ook steeds populairder. Gloeilampen zijn veel minder zuinig in gebruik, doordat ze naast licht ook veel warmte geven. Die warmte is niet nodig maar kost wel extra stroom. En daar komt bij dat een gloeilamp veel minder lang mee gaat dan een moderne LED lamp.

De voordelen van LED verlichting

De voordelen van LED verlichting zijn legio. Het belangrijkste voordeel is de energiebesparing. LED lampen hebben een veel lager vermogen waardoor ze een stuk minder stroom verbruiken om dezelfde prestatie te leveren. Een tweede belangrijk voordeel is dat een LED lamp een veel langere levensduur heeft dan een ouderwetse gloeilamp. Een LED lamp is in aanschaf wel duurder, maar dit prijsverschil verdien je ruimschoots terug door de lagere energiekosten en de veel langere levensduur van de lamp.

Stapsgewijs vervangen van oude lampen

Je hoeft niet in één keer alle lampen in je huis te vervangen door zuinige LED verlichting. Dit kan ook stapsgewijs. Je kunt alvast LED lampen in voorraad nemen en de gloeilamp vervangen zodra deze stuk gaat. De fittingen van LED lampen zijn gelijk aan die van gloeilampen. Je kunt dus in bestaande lampen probleemloos een LED lamp plaatsen zonder dat je de armatuur heft te vervangen. Let wel op het verschil tussen kleine en grote fitting. Als je LED verlichting gaat kopen dan vind je in de winkel vaak een conversietabel waar je kunt zien welk wattage vergelijkbaar is met dat van de gloeilamp die je gewend was te gebruiken. Zo is de kans op vergissingen een stuk kleiner. Het vermogen van LED lampen wordt vaak in lumen aangegeven, waardoor je met een geheel andere waarde rekening moet houden dan je bij gloeilampen gewend was.

Advies over LED verlichting

Wil je advies over LED verlichting? Wend je dan tot een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd, zoals P. Hoekwater B.V. in Aalsmeer. Zij kunnen zowel particulieren als bedrijven deskundig adviseren over de installatie en het gebruik van duurzame LED verlichting. Op de website vind je bovendien uitgebreide informatie over de voordelen van LED verlichting vergeleken met de ouderwetse gloeilamp.