april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Archiefkast kopen: waar moet je rekening mee houden?

archiefkast kopen

archiefkast kopen

Het kopen van een archiefkast klinkt als een hele simpele onderneming. Toch komt er vaak net wat meer bij kijken dan de meeste mensen denken. Zo zijn er een vijftal dingen waar je goed rekening mee moet houden, om te voorkomen dat je een miskoop begaat. Archiefkasten-shop.nl helpt je hier graag bij en hielp ons met vijf tips waar jij rekening mee moet houden wanneer je een archiefkast gaat aanschaffen. 

Tip 1: Het budget

Het belangrijkste waar je dus als eerste over na moet denken, is het budget dat je voor de kast hebt. Je kunt al kasten vinden vanaf ongeveer 50 euro, maar je kunt het zo gek maken als je wilt. Een hoogwaardige archiefkast met allerlei veiligheidsaspecten kan ook zomaar in de duizenden euro’s lopen. Bepaal dus als eerste wat je ongeveer wilt uitgeven, dan filter je direct al een hoop overige eisen uit.

Tip 2: De plaats en het doel

Denk ook goed na over waar je de kast wil plaatsen. Houd rekening met de oppervlakte van deze plek, maar ook goed met hoe je de deuren eventueel kunt openen. Heb je ruimte voor draaideuren, of moet je gaan werken met schuifdeuren of roldeuren? Bepaal daarbij ook alvast wat voor documenten je gaat opbergen in de kast en hoe vaak je de kast dus nodig gaat hebben. 

interieur
Je boeken en papierwerk opruimen

Tip 3: Verticaal of horizontaal

Kies je voor een hoge, verticale kast of een lage, brede en horizontale kast? Voor elke optie is wat te zeggen. Een verticale kast neemt vaak minder ruimte in beslag doordat hij zo hoog is, maar biedt daardoor ook minder ruimte aan brede documenten. Ook kan het bovenste deel van de kast soms té hoog worden. Horizontale kasten kosten eenmaal meer ruimte, maar zijn altijd goed te bereiken en kunnen ook brede documenten kwijt.

Tip 4: Opbergruimtes, lades en deuren

Je hebt nu een grotere of nieuwe kast nodig, omdat je de huidige paparassen-stapel nergens meer kwijt kunt. Om te voorkomen dat je binnenkort weer een nieuwe nodig hebt, is het slim om vooruit te denken. Hoe veel opbergmogelijkheden moet mijn kast nu hebben, zodat ik over een paar jaar alsnog ruimte over heb? Zo voorkom je dat je binnen een paar jaar opnieuw een investering moet doen.

Tip 5: Materiaal van de kast

Totaal afhankelijk van je eigen smaak, maar wel ontzettend belangrijk: het materiaal van de archiefkast. Je hebt veelal keuze uit hout of een metaalsoort, met allerlei bijbehorende kleuren. Veel mensen kiezen ervoor een archiefkast te nemen die al past bij de rest van het interieur, terwijl anderen juist totaal het tegenovergestelde willen en de archiefkast daarmee lekker laten opvallen.