juli 20, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Wat voor kookplaat past er het best in mijn keuken?

koken op inductie

koken op inductie

Wanneer je een keuken in gaat richten is het natuurlijk belangrijk dat je ook gaat kijken naar wat voor kookplaat je wilt hebben. Wanneer je deze keuze gaat maken is het belangrijk om te beslissen of je op gas of op elektriciteit wilt koken. Als je kijkt naar elektrische kookplaten, dan heb je de keuze uit een ceramische of een inductiekookplaat. Al deze kookplaten hebben dan ook hun eigen voor- en nadelen. Het is handig om goed te weten wat deze zijn om jouw keuze te kunnen maken. In dit artikel vertellen we wat voor- en nadelen van de verschillende soorten kookplaten.

Gaskookplaten

De belangrijkste voordeel van gaskookplaten is dat je snelle warmte hebt. Het kookpunt wordt dan ook vrij vlot bereikt. Hiernaast zijn er veel keuzes in de grootte van de kookplaten, zo kan je meestal kiezen uit 4, 5 of 6-pits. Tevens is er geen speciale aansluiting in de meterkast nodig voor deze kookplaten. Ten slotte heb je ook geen speciale pannen nodig.

De gaskookplaten hebben echter ook een aantal nadelen. Zo zijn ze relatief lastig schoon te maken, vervuilen ze muren sneller en is het open vuur niet altijd even veilig. Hiernaast wordt gas als maar duurder, waardoor het in de toekomst een duur geintje kan worden.

inductiekookplaat
Wat zijn de voordelen van een inductiekookplaat?

Ceramische kookplaat

Een ceramische kookplaat is enorm makkelijk schoon te maken. Ook voor deze kookplaat heb je geen speciale pannen nodig. Doordat het een elektrische kookplaat is, is het een stuk voordeliger als een gaskookplaat als je kijkt op het lange termijn. De ceramische kookplaat is voordeliger als een inductiekookplaat.

De nadelen van deze kookplaten zijn dat het lang duurt om op te warmen, waardoor het koken minder snel gaat als gepland. Hiernaast zijn ze ook niet echt energiezuinig en heb je een speciale electra groep nodig.

Inductiekookplaat

Ten slotte de inductiekookplaat. Deze zijn net als de ceramische kookplaat makkelijk schoon te maken. In tegenstelling tot de ceramische kookplaat, heeft de inductiekookplaat wel een snelle aankooktijd en reageert te plaat snel. Hiernaast zijn ze ook nog eens energiezuinig een heel veilig.

De nadelen zijn wel dat ze relatief duur zijn, je een speciale electra groep nodig hebt en speciale pannen nodig hebt om te kijken.

Over het algemeen zijn de inductiekookplaten dan ook de beste kookplaten die er te vinden zijn. Wil jij ook een inductie kookplaat kopen? Neem dan zeker een kijkje op inbouw.nl, hier vind je de beste inductiekookplaten.