april 9, 2024

AT MY HOME – UW WOONBLOG

Materiaal van de schuifdeur

Een schuifdeur bestaat uit één of meerdere beweegbare panelen. In tegenstelling tot de cirkelbeweging bij een gewone draaideur, bewegen deze panelen in zijwaartse richting, evenwijdig aan de muur. Bij kasten schuift meestal de ene deur voor de andere.

Verschillende materialen

Een schuifdeur kan uit verschillende materialen vervaardigd worden. Het frame wordt meestal gemaakt van hout, metaal, aluminium of kunststof. Afhankelijk van het gewicht van de deur kan gekozen worden voor een rail op de grond of aan de bovenkant van de deur. De bekleding van de deur is vrij te kiezen en kan gaan van volledig in glas tot volle panelen.

Voordelen

Een schuifdeur kost wat meer dan een gewone draaideur, maar er zijn ook heel wat voordelen aan verbonden tegenover een gewone draaideur. Het belangrijkste voordeel is de plaatsbesparing. Doordat de deur zijwaarts beweegt in plaats van naar binnen zoals een gewone draaideur, bespaar je ruimte in je woning. Daarnaast zijn ze ook erg hip en mooi. Ze passen in elk interieur; klassiek, modern, industrieel en zo verder.
Een ander voordeel van een schuifdeur is dat de bediening ervan gemakkelijker is dan die van een gewone deur. Dit komt omdat ze geleid worden door de rail. Die rail zorgt er ook voor dat de deur geruislozer en soepeler beweegt.

Gebruik

De grootste reden waarom mensen kiezen voor een schuifdeur is om plaats te besparen. Daarom worden schuifdeuren meestal geplaatst daar waar draaideuren te veel ruimte in zouden nemen, zoals bijvoorbeeld bij balkons of terrassen. Ook bij kleerkasten wordt vaak eerder voor een schuifdeur gekozen dan voor een draaideur om minder aan ruimte te moeten inboeten.
Tussen de woonkamer en de keuken, de woonkamer en de bureau, de slaapkamer en de dressing of de slaapkamer en de badkamer zijn schuifdeuren een ideale toepassing. Omdat een schuifdeur geluid en warmte minder goed tegenhoudt, is bijvoorbeeld tussen de hal en de woonkamer een minder goede toepassing.